Primul român prins că spiona pentru Putin și acuzat de trădare. Fotografia obiective militare NATO în România și transmitea informații prin ambasada rusă

  • 24 Mai 12:39
Primul român prins că spiona pentru Putin și acuzat de trădare. Fotografia obiective militare NATO în România și transmitea informații prin ambasada rusă

Un cetățean român a fost prins că spiona pentru Vladimir Putin. El este acuzat de trădare și a fost arestat la propunerea DIICOT. Acesta filma și fotografia convoaie militare și instituții-cheie, iar informațiile le trimitea la Kremlin prin ambasada rusă.

Infracțiunea comisă de român este de trădare în formă continuată. Bărbatul ar fi filmat și fotografiat convoaie militare care treceau prin România și le-ar fi transmis Kremlinului prin intermediul ambasadei ruse, scrie Digi24.

„La data de 23.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea unui inculpat (cetățean român), cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare. Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă”, a transmis DIICOT.

La propunerea DIICOT, Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul DIICOT - Structura Centrală și ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și structurilor subordonate.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații, Direcției Generale de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic și de Criminalistică al DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
26
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău