Primul robot de inseminare din lume a dus la nașterea a două fetițe sănătoase
-
01 Mai 2023 12:10
Un start-up din Spania a construit un robot de inseminare care poate fi controlat cu ajutorul unui joystick de tipul PlayStation. Echipa l-a folosit cu succes ca să fertilizeze ovule umane, ceea ce a dus în cele din urmă la nașterea a doi copii sănătoși, scrie descopera.ro.
Unul dintre inginerii care au lucrat la primul robot de inseminare din lume nu avea prea multă experiență în domeniul medicinei fertilității, dar aici a intrat în joc joystickul de la PlayStation 5.
Cu ajutorul joystickului, un student la inginerie de la start-upul Overture Life a dirijat un ac mic și mecanizat de fertilizare in vitro (FIV) ca să depună de mai mult de 12 ori spermatozoizi individuali în ovule umane, potrivit Futurism.
O actualizare robotică a fertilizării in vitro
Tehnica neobișnuită pare să fi funcționat. Două fetițe s-au născut în această primăvară, în urma fertilizării robotizate.
„Eram calm. În acel moment exact m-am gândit: Este doar un alt experiment”, a declarat Eduard Alba, studentul la inginerie care mânuiește un controller de PlayStation.
În esență, procesul nu este unul futurist. Acesta reprezintă o actualizare robotică a fertilizării in vitro tradiționale, care implică specialiști umani care unesc ovulul unei femei și sperma unui bărbat într-un vas cu ajutorul unui ac special sub microscop, ceea ce uneori, dar nu întotdeauna, duce la fertilizare.
Automatizarea completă a fertilizării in vitro ar scădea costurile procesului
Deoarece practica actuală a fertilizării in vitro este atât de delicată și necesită multă muncă, aceasta este foarte costisitoare. Fiecare încercare de a obține o sarcină în SUA costă aproximativ 20.000 de dolari, conform raportului.
Start-upuri precum Overture și alte câteva identificate de MIT Technology Review urmăresc să facă procesul mult mai ieftin și mai accesibil prin automatizarea din ce în ce mai mult a unor părți ale acestuia.
Până în prezent, Overture a strâns aproximativ 37 de miliarde de dolari, cea mai mare sumă dintre toate.
Inseminarea artificială nu este încă 100% un proces robotizat
Potrivit experților, acesta este doar un pas înainte spre automatizarea completă a procesului, după cum relatează MIT Tehnology Review.
„Conceptul este extraordinar, dar acesta este doar un pas mic”, a declarat Gianpiero Palermo, medicul specialist în fertilitate, care, în anii 1990, a dezvoltat procedura, devenită obișnuită în prezent, de injecție intracitoplasmatică de spermatozoizi (ICSI).
Palermo a adăugat că inginerii de la Overture au fost nevoiți să încarce manual spermatozoizii pe acele de injecție, ceea ce înseamnă că „nu este încă o ICSI robotizată”.