Primul raport de implementare a Mecanismului de Redresare și Reziliență, adoptat de Parlamentul European

  • 23 Iunie 15:30
Primul raport de implementare a Mecanismului de Redresare și Reziliență, adoptat de Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat joi, cu o largă majoritate, raportul de implementare a Mecanismului de Redresare și Reziliență, care i-a avut drept coraportori pe eurodeputații români Siegfried Mureșan (PPE) și Dragoș Pâslaru (Renew) și pe spaniolul Eider Gardiazabal Rubial (S&D).

Raportul a fost adoptat de Parlamentul European cu 420 de voturi pentru, 90 împotrivă și 83 de abțineri.

În cadrul dezbaterii de miercuri seară din Plenul PE, Siegfried Mureșan a declarat că "acum, după un an, avem 25 de planuri naționale adoptate din 27 posibile, iar mecanismul a început să producă rezultate".

Mureșan a apreciat că acest instrument are deja efecte pozitive asupra economiei Uniunii Europene. "Impactul pozitiv ale mecanismului se va resimți și mai mult cu cât vom înainta cu implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență. Tocmai de aceea, cerem Comisiei Europene și țărilor membre accelerarea reformelor și investițiilor finanțate din Mecanismul de Redresare și Reziliență", a pledat el.

În același timp, a observat eurodeputatul PNL, "avem încă peste 200 de miliarde de euro din componenta de împrumuturi alocată acestui mecanism care nu au fost solicitate de țările membre".

Din acest motiv, a argument el, "susținem ca acești bani să fie folosiți pentru a crește independența și siguranța energetică a Uniunii Europene, prin investiții în infrastructura energetică transfrontalieră".

"Suntem de acord, în acest sens, cu propunerea de modificare a legislației mecanismului, înaintată de Comisia Europeană în contextul inițiativei REPowerEU. Concret, prin această modificare legislativă, țările membre, inclusiv România, vor putea folosi fondurile din Mecanismul de Redresare și Reziliență mai eficient pentru investiții în infrastructura energetică și tranziția spre o economie verde", a mai spus Siegfried Mureșan în plenul PE.

El a mai subliniat că legislația europeană prevede clar ca fondurile alocate statelor membre prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență să fie corelate de respectarea principiilor privind statul de drept.

"Tocmai de aceea, în raportul pe care îl adoptăm astăzi, cerem Comisiei să monitorizeze respectarea statului de drept în țările membre pe toată perioada implementării PNRR-urilor, nu doar la adoptarea lor. Legislația europeană trebuie aplicată tuturor și nu trebuie să acceptăm ca vreun guvern sau politician din Europa să beneficieze de fonduri europene în timp ce încalcă statul de drept", a pledat Siegfried Mureșan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,2
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:3,13 m/s
Tue
25
Wed
26
Thu
27
Fri
24
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău