Primul pilot din lume care a depășit viteza sunetului în 1947, Charlie ”Chuck” Yeager, a murit la 97 de ani

  • 08 Decembrie 2020 12:22
Primul pilot din lume care a depășit viteza sunetului în 1947, Charlie ”Chuck” Yeager, a murit la 97 de ani

Legenda americană a aviației, Charlie ”Chuck” Yeager, primul pilot care a depășit bariera sunetului, a murit la vârsta de 97 de ani, a anunțat luni seară soția sa, Victoria, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Vă anunț cu multă tristețe că dragostea vieții mele, generalul Chuck Yeager, a murit chiar înainte de ora 21:00 ET” (marți, 02:00 GMT), a scris Victoria Yeager pe contul de Twitter al soțului ei.

Yeager a scris istorie ca pilot de încercare când a depășit bariera sunetului la bordul lui Bell X-1, la data de 14 octombrie 1947, fiind apoi supranumit „The Fastest Man Alive” („Cel mai rapid om în viață”).

Timp de 18 secunde, Yeager a fost supersonic. „M-am speriat, știind că mulți dintre colegii mei au crezut că sunt condamnat să fiu făcut bucăți de un zid de cărămidă invizibil din cer”, a scris el ulterior într-o carte de memorii. „Dar am observat că cu cât înaintam mai repede, cu atât călătoria era mai lină. Dintr-o dată, acul Mach a început să fluctueze, apoi a ieșit din scală”, a povestit pilotul, citat de DPA.

După ce a ieșit cu un X-1 dintr-un bombardier B-29, la 13.700 de metri, Yeager a zburat cu un supersonic Mach 1.06 (1.130 km/h).

Colegul lui Yeager, Chalmers „Slick” Goodlin, un alt pilot de încercare pentru Bell Laboratories, a descris cândva X-1 drept un „glonț cu aripi”.

Aeronava a fost proiectată după modelul unui glonț de Colt-45, cu aripi scurte și „nas” ascuțit, care îi permitea să străpungă aerul mai eficient.

Yeager a stabilit numeroase recorduri. El și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în Forțele Aeriene ale Statelor Unite, între anii 1950 și 1960.

Administratorul agenției spațiale americane NASA, Jim Bridenstine, a deplâns „o pierdere uriașă” și a lăudat „caracterul său de pionier și inovator”.

„Curajul lui Chuck și faptele sale sunt o dovadă a forței sale durabile care l-a făcut un american veritabil”, iar activitatea NASA Aeronautics „se datorează foarte mult contribuției sale geniale la știința aerospațială”, a transmis Bridenstine într-un comunicat.

Chuck Yaeger s-a retras din activitate în anul 1975.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău