Primul manual tipărit la Chișinău după Unirea Basarabiei cu România – într-o expoziție la Biblioteca Națională (AUDIO, FOTO)

  • 03 Octombrie 2020 16:40
0%
00:00:00
00:00:00

Expoziția „Învățământul basarabean în retrospectivă istorică” a fost vernisată cu prilejul săptămânii europene a patrimoniului, la Biblioteca Națională. În acest fel s-a dorit să se pună în lumină rolul Bibliotecii Naționale ca liant între patrimoniu și educație, a menționat pentru Radio Chișinău șefa secției Carte veche și rară, Veronica Cosovan.

Expoziția „Învățământul basarabean în retrospectivă istorică” a fost vernisată cu prilejul săptămânii europene a patrimoniului, la Biblioteca Națională.  În acest fel  s-a dorit să se pună în lumină rolul Bibliotecii Naționale ca liant între patrimoniu și educație, a menționat pentru Radio Chișinău șefa secției Carte veche și rară, Veronica Cosovan.

Sunt expuse aproximativ 100 de documente, compartimentate în 10 secvențe tematice. Utilizatorii pot face cunoștință cu manuale din sec XIX, reviste pedagogice, pot afla care au fost primele școli profesionale din Basarabia.

Unul din compartimentele expoziției prezintă vinietele absolvenților Școlii eparhiale și ale Seminarului teologic, sediul cărora s-a aflat în actualul bloc 2 al Bibliotecii Naționale, unde este vernisată expoziția.

Vizitatorii pot vedea primul manual tipărit la Chișinău după reunirea cu România. Este vorba de manualul lui Ștefan Ciobanu, apărut în 1919, și e primul tipărit cu grafie latină într-o tipografie, adusă la Chișinău prin contribuția lui Octavian Goga. Este vorba de o carte de citire pentru școlile primare sau, în interpretare modernă, ar fi un abecedar pentru clasele primare.

Aici mai sunt expuse lucrările Mitropolitului Gurie Grosu, care se numeau “Bucoavna moldovenească” și „Carte de citire”. De asemenea este expusă o ediție care reprezintă manualele tipărite în stânga Nistrului, fiind vorba de „Bucheri moldovenesc” – cum se numeau în acea  regiune abecedarele.

Și alte ediții care atrag atenția – spre exemplu un manual de Istoria Naturală, cum se numea pe timpuri cartea de Științe, tipărit la Iași în 1937.

Tot aici vizitatorii au ocazia să vadă cum arătau absolvenții la sfârșitul secolului al XIX-lea, ce ținută vestimentară aveau, frumusețea chipurilor profesorilor și studenților de atunci”, a ținut să menționeze șefa Secției Carte Veche și rară, Veronica Cosovan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,38
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:3,13 m/s
Thu
5
Fri
8
Sat
3
Sun
5
Mon
7

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău