Primul lot de vaccinuri de pe platforma COVAX a ajuns în țară

  • 05 Martie 2021 08:00
Primul lot de vaccinuri de pe platforma COVAX a ajuns în țară

Cele 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, din primul lot acordat în cadrul mecanismului COVAX, a ajuns în Republica Moldova joi seara. La evenimentul de recepționare a vaccinurilor împotriva COVID-19 a participat președintele Maia Sandu, dar și ambasadori ai statelor Uniunii Europene, ambasadorul SUA la Chișinău, transmite IPN.

Președintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova este prima țară din Europa, în care platforma COVAX aduce vaccinul. „Și, bineînțeles, acest lucru bucură foarte mult. Aceste doze de vaccin, 14 400, vor merge în continuare pentru imunizarea personalului medical. Și mai departe vom depune toate eforturile ca să reușim să aducem vaccin pentru cât mai mulți oameni, astfel încât să salvăm vieți și să păstrăm sănătatea oamenilor, dar și să putem să revenim la normalitate cât mai curând”, a notat șefa statului.

Reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych, a menționat că odată cu livrarea acestui lot, mai mulți lucrători medicali, precum și populația expusă unui risc mai înalt, vor putea fi vaccinați. Potrivit lui, din păcate pandemia va mai dura, iar transmiterea rapidă a virusului expune unei presiuni foarte mari atât lucrătorii medicali, cât și populația în general. „Vaccinul sigur și eficient va fi salvarea noastră. Dar până la vaccinarea tuturor, trebuie să continuăm să respectăm regulile de bază – purtarea măștii, menținerea distanței fizice și evitarea locurilor aglomerate”, a precizat oficialul.

Reprezentanta UNICEF în Moldova, Maha Damaj, a spus că și copii au fost afectați foarte serios de această pandemie. Și odată cu recepționarea primelor vaccinuri, fiecare își imaginează ziua în care COVID-19 va rămâne în urmă. „Copiii nu fac parte din grupurile țintă care vor fi vaccinați împotriva COVID-19 și totuși prin vaccinarea populației, îi vom proteja și pe ei. Este foarte important ca și profesorii să fie incluși în primele grupuri de vaccinare după lucrătorii medicali, ca ei să se poată proteja de transmiterea comunitară a virusului și să-și poată continua activitatea în sălile de clasă”, a mai spus Maha Damaj.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a precizat că aceste 14 400 de vaccinuri reprezintă o expresie de solidaritate și vor fi utilizate pentru a proteja personalul medical din prima linie. „UE și-a dublat contribuția către COVAX și asta va ajuta ca COVAX să poată livra 1,300 miliarde de doze pentru 92 de țări până la sfârșitul acestui an”, a spus Peter Michalko. Potrivit lui, UE a oferit asistență constantă sub formă de echipamente de protecție, fonduri destinate revitalizării economiei și prevenirii efectelor pandemiei, iar acest suport va continua.

Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a declarat că aceste vaccinuri sunt extrem de importante pentru a controla pandemia și a da speranțe că zilele mai bune sunt tot mai aproape. „Parteneriatul prin aceste vaccinuri care au ajuns aici reprezintă încă o dovadă a angajamentelor UE, Statelor Unite față de sănătatea și prosperitatea tuturor moldovenilor. Contribuția SUA de peste două miliarde de dolari la Alianța de Vaccinare COVAX sprijină achiziționarea și livrarea în Moldova a unor vaccinuri sigure și eficiente contra COVID-19”, a notat Dereck J. Hogan.

Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Angela Ganninger, spune că este mândră de faptul că astăzi, prin contribuția sa de peste 2,68 miliarde de dolari, Germania este unul dintre cei mai mari donatori ai efortului comun împotriva COVID-19. Și cea mai mare parte din resursele acordate vor fi utilizate pentru achiziționarea și repartizarea în comun a vaccinului prin intermediul platformei COVAX. Celelalte resurse vor fi utilizate pentru diagnosticare și tratamentul contra bolii.

Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a precizat că primul lot de vaccinuri de platforma COVAX care a ajuns în Republica Moldova este un lucru extrem de îmbucurător. Ea le-a mulțumit tuturor partenerilor pentru contribuția ca vaccinul să ajungă în țară și să aducă acea speranță pentru viețile salvate. Potrivit ei, campania de vaccinare a început din lotul acordat de România, iar din acest lot imunizarea va continua. De asemenea, Republica Moldova rămâne în așteptarea și a celorlalte loturi de vaccin.

Mecanismul COVAX este condus de Gavi, Alianța Vaccinurilor, Coaliția pentru Inovații în Pregătire Epidemică (CEPI) și OMS, împreună cu UNICEF, care este lider al procurărilor și livrărilor de vaccinuri. Este unica inițiativa globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile în întreaga lume, atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău