Primul lot de ajutor umanitar din Franța și Olanda, prin Mecanismul de protecție civilă  al UE, a ajuns astăzi la Chișinău

  • 04 Martie 2022 10:32
Primul lot de ajutor umanitar din Franța și Olanda, prin Mecanismul de protecție civilă  al UE, a ajuns astăzi la Chișinău

Primul lot de ajutor umanitar din Franța și Olanda, prin Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, a ajuns astăzi la Chișinău. Ajutorul este destinat cetățenilor din Ucraina care se refugiază în Republica Moldova. Acest lot de ajutoare conține perne, saltele, corturi, paturi de campanie, pături, haine și alte produse de primă necesitate. 

Cu o săptămâna în urma Rep. Moldova nu își putea imagina ce rol semnificativ  va juca în viața a zeci de mii de oameni din Ucraina. Este important ca în astfel de clipe să avem pe cine conta. Cetățenii care pleacă din focarele de război găsesc în Republica Moldova un refugiu, a declarat Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, după recepționarea lotului de ajutoare umanitare pentru refugiații ucrainei:

Acum acest ajutor este oferit și din partea comunității internaționale. Oamenii de diferite naționalități se unesc în fata unei asemenea tragedii. Cetățenii ucraineni au nevoie de ajutor acum, Rep. Moldova are nevoie de ajutor acum. Sunt bunuri care ne vor permite să acomodăm mii de familii care continuă să vina în Republica Moldova. Prin Mecanismul de protecție civilă al UE, ieri seara, în Rep. Moldova a ajuns ajutorul umanitar din partea Franței, în valoare de peste 420 de mii de euro. Și prin același mecanism au ajuns încă trei camioane din partea Regatului Țărilor de Jos în valoare de peste 530 de mii de euro. Aceste loturi cuprind bunuri care ne vor permite să creăm spații de acomodare  cu un confort minim necesar pentru miile de familii care vin în Rep. Moldova”, a declarat Ana  Revenzo. 

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks a apreciat eforturile autorităților de la Chișinău, dar și ale populației care vine în întâmpinarea nevoilor mamelor cu copii refugiate din Ucraina.

Este o oportunitate de a reaminti că Uniunea Europeană lucrează ca o echipă și că UE poate lucra repede. Și la acest răspuns rapid suntem martori astăzi. De la declanșarea războiului în Ucraina, la 24 februarie, Uniunea Europeană și Moldova imediat și-au unit forțele pentru a întâmpina nevoile refugiaților. Până acum UE și opt state din comunitate au răspuns pozitiv la cererile Moldovei de protecție și asistență civilă: Austria, Croația, Danemarca, Franța, Finlanda, Grecia, Olanda și Suedia.”, a afirmat Janis Mazeiks,

Acesta este doar începutul, a spus ambasadorul Franței la Chișinău, Graham Paul, care a precizat ce ajutor a fost trimis din țara sa, în cele 40 de tone de materii:  

Pentru a ajuta refugiați să depășească aceste vremuri tragice am oferit 40 de corturi de dimensiuni mari, alte 500 de corturi cu o capacitate de 5 persoane, 1.500 de paturi pliante, 1.500 de saci de dormit și 500 de mii de măști chirurgicale. Conștientizăm că nevoile sunt enorme, dar acesta este doar începutul. De exemplu, în următoarele zile vom livra 10 mii de chituri de igienă”,a  subliniat ambasadorul Franței. 

Amintim că și din România a ajuns joi un prim lot de ajutoare umanitare - 17 tone de produse alimentare și non alimentare colectate la inițiativa unei primării din județul Prahova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău