Primul lectorat de limba română deschis în R. Moldova (FOTO)

  • 18 Martie 2016 09:49
Primul lectorat de limba română deschis în R. Moldova (FOTO)

Aproape 100 de persoane, dintre care jumătate profesori ai Universității de stat din Comrat, vor frecventa cursuri de limba română.

Cursurile sunt organizate de primul lectorat de limba română deschis în Republica Moldova de Guvernul României. La Universitatea din Comrat, la Centrul de Informare al României, a avut loc ceremonia de lansare a acestei inițiative, prin care sute de studenți, profesori, funcționari publici și cetățeni vor avea ocazia sa studieze gratuit limba și cultura română.

Cursurile de limba română în cadrul Lectoratului sunt predate de către profesorul Ovidiu Ivancu, din România, care a ocupat acest post în urma unui concurs și este primul profesor de peste Prut, acreditat să predea la Comrat.

”Sperăm că Lectoratul va deveni o prezență activă în viața academică și culturală a comunității din Comrat. Este vorba despre cursuri de limbă dar și de cultură și civilizație românească. În acest semestru cursurile se desfășoară de două ori pe săptămână. Ceea ce îmi doresc eu de la studenții mei este un singur lucru, care poate părea simplu dar îi extrem de complicat, să fie curioși. Dacă aș reuși să îi fac pe cursanții mei curioși, atunci multe lucruri se rezolvă de la sine”, a mărturisit Ovidiu Ivancu.

Printre cei care s-au înscris la cursuri este și primarul Serghei Anastasov.

”Cred că trebuie să învățăm limba de stat, pentru că altfel copiii noștri nu pot activa nici la Guvern, nici la vreun minister, numai la Piața Centrală. Noi am studiat 70 de ani limba rusă. De asta este mai greu găgăuzilor să învețe limba română. Părinții își dau copiii la școală în limba română, la Liceul ”Mihai Eminescu” pentru că înțelegem că fără limba de stat noi nu putem să ne dezvoltăm mai departe ca populație”, a declarat Serghei Anastasov.

La ceremonia de inaugurare a participat și ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, profesori ai Universității din Comrat, precum și ai Universității ”Dunărea de Jos din Galați”.  Ambasadorul Marius Lazurca despre importanța Centrului de Informare al României deschis în cadrul Universității din Comrat, acum un an.

”Atunci când am gândit acest centru, a fost de a pune la dispoziția celor care sunt interesați de România în general, și cultura românească în speță. Aceasta este așadar vocația fundamentală a Centrului de a fi o fereastră către România, o fereastră prin care România să se vadă așa cum este ea, cu dimensiunea spirituală, culturală dar și cu cea a României de astăzi, moderne, a unui stat membru UE, care asigură prosperitate cetățenilor”, a declarat Marius Lazurca.

Prin intermediul Institutului Limbii Române, România are deschise peste 40 de lectorate în diferite țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău