Primul laborator pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine a fost deschis în raionul Cimișlia

  • 26 Iunie 2020 19:50
Primul laborator pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine a fost deschis în raionul Cimișlia

Primul laborator pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine, deținut de producătorii din Republica Moldova, și-a început activitatea în satul Sagaidacul Nou, raionul Cimișlia. Laboratorul a fost dotat cu suportul proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), care a oferit cele mai moderne echipamente ce permit dezvoltarea materialului genetic de calitate superioară, capabil să producă cantități importante de miere, transmite MOLDPRES.

Proiectul USAID/APM a investit circa 400 mii de lei în noul laborator, prevăzut cu utilaje pentru însămânțare, incubator cu o capacitate de 400 de regine, microscop care permite producerea materialului genetic de calitate. Laboratorul va fi utilizat pentru însămânțarea artificială a reginelor de  albine de rasa Carpatina, selecționate din familii cu caracteristici genetice deosebite. Ulterior, reginele selecționate vor fie distribuite apicultorilor pentru multiplicare.

Potrivit lui Petru Sacară, președintele Asociației din Cimișlia, producerea materialului genetic de calitate asigură familii de albine sănătoase, rezistente la diverse boli, care produc miere de calitate. „Noul laborator permite îmbunătățirea fondului genetic apicol autohton și a stării de sănătate a familiilor de albine. În situația în care Programul Național de dezvoltare a apiculturii din Republica Moldova își propune ca, până în 2025, cel puțin 50% din cererea anuală de material genetic pentru sectorul apicol din Moldova să fie satisfăcută de materialul genetic autohton, fără un astfel de laborator acest obiectiv ar fi imposibil de atins”, a precizat Petru Sacară.

Adițional laboratorului de însămânțare artificială a reginelor, a fost inițiată o serie de instruiri pentru apicultorii profesioniști, precum și pentru tinerii apicultori, care doresc să studieze și să reproducă regine pentru apicultorii moldoveni.

„Proiectul USAID/APM a oferit asistență complexă pentru dezvoltarea sectorului apicol din Moldova, care a reușit în 2019 să efectueze exporturi în valoare de circa 11,9 milioane USD. În mare parte, asistența USAID s-a axat pe creșterea productivității și a vânzărilor. Însă productivitatea este influențată de multipli factori, iar fondul genetic este unul din factorii de bază. Cu suportul USAID, MoldApis astăzi poate produce material genetic de calitate, devenind un centru local educațional și de producere pentru toți apicultorii din Moldova”, a relevat Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova.

Conform datelor autorităților publice, în Republica Moldova sunt înregistrați aproape 7800 de apicultori, care dețin circa 260 mii de familii de albine. Pentru sectorul apicol din țara noastră anual sunt necesare circa 100 mii de regine. Specialiștii estimează că circa 80 la sută din materialul genetic este importat ilegal în Republica Moldova, fără a fi confirmată sănătatea acestuia. În prezent,  doar zece apicultori sunt acreditați pentru producerea reginelor.

Sursa:MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău