Primul interconector de gaze din Bulgaria ar putea fi finalizat în 2016

  • 20 Octombrie 2015 18:43
Primul interconector de gaze din Bulgaria ar putea fi finalizat în 2016

Ministrul bulgar al Energiei, Temenuzka Petkova, și-a exprimat marți, 20 octombrie, speranța că la începutul lui 2016 va fi finalizat interconectorul de gaze dintre România și Bulgaria.

Interconectorul de gaze dintre România și Bulgaria ar urma să fie primul interconector de gaze din Bulgaria, transmite BTA.

'Purtăm negocieri cu colegii noștri din România care s-au angajat să construiască o stație de comprimare pe teritoriul lor. Această stație este inclusă în planurile de investiții ale Transgaz și sper că va deveni realitate. Aceasta ne va permite oportunitatea de beneficia de o conexiune în sistem revers, ceea ce este foarte important pentru noi în acest proiect', a declarat Temenuzka Petkova cu ocazia demarării unui proiect de extindere a capacități de stocare a depozitului de gaze de la Chiren.

Ministrul bulgar al Energiei a mai spus că au fost depuse patru oferte la procedura de licitație pentru selectarea unui contractor care să realizeze interconectorul de gaze dintre România și Bulgaria, iar comisia urmează să deschidă aceste oferte pentru a vedea cine sunt candidații și care sunt condițiile pe care le oferă.

După ce compania selectată anterior s-a retras din contract, la mijlocul lunii trecute compania Bulgartransgaz a invitat firmele interesate să construiască acest interconector să depună oferte până la data de 16 octombrie.

Proiectul privind construirea unui interconector de gaze între România și Bulgaria este implementat în comun de operatorii de transport de gaze naturale din cele două țări Transgaz și Bulgartransgaz. Cele două companii au primit o finanțare de până la 8,9 milioane de euro pentru acest proiect în cadrul Programului European de Recuperare a Energiei (EEPR).

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea. Totodată, vor fi construite și două stații de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanțarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane euro, iar compania românească Transgaz participă cu 10 milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău