Primul ghid de vinuri din R.Moldova „Fine Wine Guide 2018 — 50 de vinuri bune moldovenești” a fost lansat la Chișinău

  • 26 Septembrie 2018 11:01
Primul ghid de vinuri din R.Moldova „Fine Wine Guide 2018 — 50 de vinuri bune moldovenești” a fost lansat la Chișinău

Primul ghid de vinuri din R. Moldova “Fine Wine Guide 2018 — 50 de vinuri bune moldovenești” a fost lansat astăzi la Chișinău. Acesta urmează să fie prezentat în curând, în cadrul sărbătorii naționale a vinului, și consumatorilor din România.

Ghidul prezintă o selecție de cele mai bune 50 de vinuri moldovenești, sortate pe trei categorii de preț – de la 60 lei, cel mai ieftin la 1000 lei, cel mai scump vin. Selecția a fost făcută de Andrei Cibotaru, autorul blogului FineWine.md și Victor Bunescu, fondatorul vincuvin.shop, în parteneriat cu experții de la Oficiul Național al Viei și Vinului.

Vorbind despre necesitatea editării unui astfel de ghid, Andrei Ciubotaru a menționat că în ultimul timp consumatorului, atât celui din Moldova, cât și celui de peste hotare îi este dificil să aleagă un vin potrivit necesității, acesta fiind un indiciu al creșterii popularității vinurilor molodovenești:

„În calitatea de autor de saituri de vin, sunt zilnic întrebat de cititori care este cel mai bun vin din Republica Moldova. Este o întrebare care nu are un răspuns foarte clar – nu este un singur vin bun. Sunt vinuri diferite. Sunt vinuri bune atunci când vorbim despre prețul lor - un raport preț-calitate foarte bun, sunt vinuri complexe, din multe soiuri, cupaje, măturate în butori, care iarăși pot fi numite vinuri bune. Este un vin bun pentru o ocazie festivă, este un vin bun pentru o cină ordinară. De asta m-am gândit să fac o selecție cu 50...”.

Vicedirectorul proiectului de competitivitate al USAID, Diana Lazăr, menționează că din 2014, de când au fost inițiate reforme în domeniul viniviticol, susținute de acest proiect, s-a înregistrat o creștere a calității vinurilor moldovenești. Toate vinurile incluse în Ghidul 2018 sunt de talie internațională, susține Diana Lazăr:

„Vedem pe parcursul ultimilor ani o creștere medie de  20 la sută a exportului de vinuri îmbuteliate vedem o creștere calitativă a imaginii Republicii Moldova și în special prin vin, pentru că anual se câștigă peste 300 de medalii internaționale de aur, argint și bronz la cele mai importante concursuri pe care noi le susținem integral. De asemenea cele mai importante publicații internaționale includ vinurile moldovei și Moldova în topul vinurilor si destinațiilor turistice care merită să fie descoperite . Și s-au triplat numărul micilor producători de vinuri . În acest ghid aproape din jumătate sunt vinuri produse de mici producători, vinuri de autor”.

Ghidul 2018 a fost editat într-un tiraj de trei mii de exemplare în limba română. În versiune engleză urmează a fi tradus și tipărit cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului și a Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău