Primul drum public din lume format din panouri solare

  • 14 Noiembrie 2014 09:41
Primul drum public din lume format din panouri solare

O scurtă porțiune dintr-o pistă de biciclete care leagă două suburbii ale Amsterdamului (Krommenie și Wormerveer) a fost placată cu panouri solare care ar putea produce suficientă energie electrică pentru a deservi trei case.

Henk Kamp, ministrul olandez al economiei și guvernatorul local Elisabeth Post au pedalat în mod simbolic pe această nouă pistă pentru a marca inaugurarea primului drum public din lume format din panouri solare.


Drumul are 100 de metri, dar a costat 3.5 milioane de euro și a fost construit de o organizație pentru cercetare științifică aplicată din Olanda (TNO). Conține celule solare încastrate și protejate la suprafață de mai multe straturi de geam securizat. Spre deosebire de panourile solare clasice instalate pe o suprafață de teren, acestea au dezavantajul că nu-și pot schimba unghiul pentru a capta maximul de energie solară pe durata unei zile, dar Olanda dorește să implementeze cât mai multe soluții ecologice de acest fel, în efortul de a ajunge din urmă alte țări din Uniunea Europeană care luptă pentru combaterea emisiilor de carbon. Aceste piste au totuși avantajul de a nu necesita terenuri întinse și pot exploata spații din zonele urbane aglomerate.


Pista va fi folosită timp de trei ani de circa 2.000 de navetiști din Amsterdam, iar specialiștii vor face calcule și estimări privind cantitatea de energie pe care va fi capabilă să o producă și felul în care va rezista la traficul intens. Dacă soluția se dovedește viabilă – având în vedere totuși costul destul de ridicat – aceste planuri ar putea fi implementate pe 20% din rețeaua de drumuri din Olanda, recunoscută pentru numeroasele sale piste de biciclete, precizează Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău