Primul dialog SUA-UE privind Rusia: Americanii și europenii cer Chinei să nu sprijine agresiunea rusă în Ucraina și își afirmă sprijinul și pentru R. Moldova

  • 31 Martie 2022 11:57
Primul dialog SUA-UE privind Rusia: Americanii și europenii cer Chinei să nu sprijine agresiunea rusă în Ucraina și își afirmă sprijinul și pentru R. Moldova

Uniunea Europeană și Statele Unite au convenit joi, la Washington, în cadrul primului dialog la nivel înalt SUA-UE privind Rusia să intensifice presiunile asupra Moscovei prin aplicarea riguroasă a sancțiunilor impuse ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, să îndemne în continuare China să nu ofere sprijin pentru agresiunea Rusiei și să consolideze reziliența Republicii Moldova, stat aflat în vecinătatea NATO și a UE și țară afectată de criza refugiaților ucraineni și de criza energetică, scrie CaleaEuropeana.ro.

Potrivit unei declarații comune a Departamentului de Stat și a Serviciului European de Acțiune Externă, această sesiune inaugurală a dialogului s-a axat pe obiectivele strategice ale SUA și UE și pe coordonarea politicilor menite să pună capăt războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Reuniunea s-a desfășurat la aproape o săptămână distanță de la desantul politic al președintelui american Joe Biden, care s-a aflat la Bruxelles pentru summit-urile NATO, G7 și UE. În urma întâlnirilor cu liderii europeni, președintele SUA și președinta Comisiei Europene au semnat vineri, la Bruxelles, un acord pentru reducerea dependenței Europei de gazul rusesc prin care SUA se angajează să asigure o majorare a livrărilor de gaze naturale lichefiate și o declarație comună care prevede edificarea unui grup operativ privind securitatea energetică, precizează sursa citată

Statele Unite au fost reprezentate de subsecretarul de stat pentru afaceri politice, Victoria Nuland, iar Uniunea Europeană a fost reprezentată de secretarul general adjunct pentru afaceri politice al Serviciului European de Acțiune Externă, Enrique Mora.

Subsecretarul Nuland și secretarul general adjunct Mora au salutat unitatea excepțională manifestată la recentul Consiliu European, la reuniunea extraordinară a liderilor NATO și la reuniunea liderilor G7.

Aceștia au condamnat războiul neprovocat, nejustificat și barbar al Kremlinului împotriva Ucrainei, permis și de guvernul din Belarus. Atacurile militare rusești care lovesc civilii provoacă pierderi masive de vieți omenești și răniri ale civililor și trebuie să înceteze imediat. Aceștia au precizat că Statele Unite și Uniunea Europeană vor depune eforturi pentru a urmări documentările privind crimele de război și vor împărtăși informațiile colectate cu aliații, partenerii, instituțiile și organizațiile internaționale, după caz, și vor folosi toate instrumentele disponibile pentru a-i trage la răspundere pe făptași.

Subsecretarul Nuland și secretarul general adjunct Mora au salutat coordonarea dintre Statele Unite și Uniunea Europeană în ceea ce privește punerea în aplicare a unor sancțiuni fără precedent și a unor măsuri de control al exporturilor ca răspuns la agresiunea Rusiei și au discutat despre continuarea cooperării strânse în coordonare cu G7 pentru a asigura punerea în aplicare riguroasă a acestor măsuri. Aceștia au discutat, de asemenea, despre măsuri suplimentare pentru a izola și mai mult Rusia de economiile Statelor Unite și ale UE și de sistemul financiar internațional, pentru a impune costuri severe Rusiei pentru acțiunile sale.

Cele două părți au subliniat necesitatea consolidării sprijinului internațional pentru guvernul și poporul Ucrainei și a responsabilizării guvernului Rusiei. Acestea au salutat numărul tot mai mare de țări care aplică sancțiuni și măsuri de control al exporturilor de la invazia Rusiei, inclusiv țări care le pun în aplicare pentru prima dată, și și-au reiterat angajamentul de a extinde în continuare coaliția și de a consolida punerea în aplicare a acestor măsuri. Aceștia au subliniat importanța de a insista asupra faptului că China sprijină încetarea imediată a ostilităților, stabilirea de coridoare umanitare și prevenirea oricăror riscuri de escaladare ulterioară. De asemenea, au subliniat că vor continua să îndemne China să nu eludeze și să nu submineze sancțiunile împotriva Rusiei și să nu ofere nicio formă de sprijin pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Subsecretarul Nuland și secretarul general adjunct Mora au discutat despre eforturile SUA și ale UE de a spori sprijinul umanitar pentru toate persoanele care au fost strămutate în interiorul țării sau forțate să fugă ca urmare a războiului lui Putin. Aceștia au informat cu privire la inițiativele SUA și UE de a oferi sprijin politic, financiar, material și umanitar coordonat guvernului și poporului ucrainean. Aceștia au recunoscut necesitatea de a menține o atenție și un sprijin la nivel înalt pentru Republica Moldova și de a lucra împreună pentru a consolida reziliența acesteia. De asemenea, au discutat despre eforturile lor continue de a sprijini forțele democratice din interiorul și din afara Belarusului în apărarea și promovarea drepturilor omului, inclusiv a libertății de exprimare, și a unor alegeri libere și corecte sub observație internațională.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău