Primul container cu mere din recolta anului 2022 a ajuns în India

  • 18 Ianuarie 2023 17:52
Primul container cu mere din recolta anului 2022 a ajuns în India

Primul container cu mere moldovenești din recolta anului 2022 a ajuns în India, iar alte patru vor ajunge la destinație până la sfârșitul lunii ianuarie. Containerul a traversat peste 7500 km pe cale maritimă și a ajuns la destinație în 40 de zile, transmite IPN.

„Exportul a cinci containere cu mere în India a fost susținut prin eforturile diplomației economice a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, conjugate cu cele ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, care a acordat asistența necesară pentru îndeplinirea cerințelor fitosanitare existente în India”, precizează Guvernul.

Potrivit premierului Natalia Gavrilița, facilitarea accesului exportatorilor moldoveni pe noi piețe de desfacere este una dintre prioritățile strategice ale Guvernului, în special după perturbarea lanțurilor logistice și închiderea unor piețe considerate tradiționale.

„Ne propunem o cooperare pe termen lung cu India, care este o piață uriașă, iar exportul de mere este un prim pas. India importă anual peste 430 de mii tone de mere și ne bucură cererea pentru produsele de calitate din țara noastră. Apreciem cooperarea foarte bună cu autoritățile indiene în acest sens”, spune vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene.

Primele exporturi către India au fost efectuate de către doi producători agricoli, membri ai Asociației Moldova-Fruct.

În anul 2020 merele moldovenești au fost exportate în 11 țări, iar anul trecut acestea au ajuns în 30 de destinații.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău