Primul Comitet privind managementul datelor geospațiale în Europa, lansat la Chișinău

  • 01 Octombrie 2014 15:35
Primul Comitet privind managementul datelor geospațiale în Europa, lansat la Chișinău

Zeci de experți în domeniul managementului datelor geospațiale și cartografiei, din aproape 60 de state europene, membre ale Organizației Națiunilor Unite, s-au reunit zilele acestea la Chișinău.

Este prima întâlnire la nivel înalt pe acest subiect care are loc în Europa.  

Comitete privind managementul datelor geospațiale, care se ocupă cu realizarea de hărți și digitalizarea informațiilor statistice, există deja în alte părți ale lumii, cum ar fi cele două Americi sau Asia. La Chișinău a avut loc lansarea unei astfel de platforme pentru Europa, eveniment considerat de importanță istorică, în opinia lui Stefan Schweinfest, șeful Direcției Statistică al Națiunilor Unite.

”Trăim într-o lume din ce în ce mai globalizată, iar soluțiile la probleme nu pot să vină de la state, individual. În contextul dezvoltării economice  sau în cazul dezastrelor naturale, informațiile trebuie adunate din diferite state. De exemplu atunci când are loc fie un cutremur sau un tsunami, statele trebuie să lucreze împreună și să își pună la dispoziție informațiile de care dispun, pentru că altfel nu se pot ajuta reciproc” a declarat Stefan Schweinfest. 

Aderând la comitetul ONU pentru managementul datelor geospațiale, Republica Moldova s-a conectat la circuitul de date comune, la nivel european dar și la nivel global. În același timp, sprijinul și expertiza specialiștilor europeni în domeniul,  va duce la digitalizarea datelor, a hărților ușurând astfel munca a numeroase servicii în cazuri excepționale, a declarat  Maria Ovdii, șef  Direcție Geodezie și Cartografie, din cadrul Agenției Funciare și Cadastru. 

Implementarea directivei europene privind managementul datelor geospațiale are loc în România, din 2007. Reprezentanta Agenției Naționale Cadastru din România, Adriana Poji, afirmă bunele practici ar putea fi preluate din experiența de peste Prut.

La reuniune participă peste o sută de experți din 58 de state europene, printre care din Albania, Germania, Marea Britanie, România ș.a. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău