Primul comandant Wagner care a dezertat și cere azil în Europa. Andrei Medvedev, hotărât să depună mărturie împotriva lui Prigojin

  • 16 Ianuarie 2023 08:26
Primul comandant Wagner care a dezertat și cere azil în Europa. Andrei Medvedev, hotărât să depună mărturie împotriva lui Prigojin

Andrei Medvedev, fost comandant din grupul mercenarilor Wagner, a cerut azil politic în Norvegia, potrivit fondatorului grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, Vladimir Osecikin, relatează svoboda.org

Acesta a declarat că Medvedev a trecut granița Rusiei cu Norvegia lângă satul Nikel, din regiunea Murmansk. La graniță s-a cățărat peste două garduri, iar mai târziu, sub lătratul câinilor și împușcăturile grănicerilor, a alergat peste gheața lacului Kuets-Yarvi până a ajuns într-unul dintre orașele norvegiene aflate de graniță. Acolo, a bătut la prima casă pe care a întâlnit-o și le-a cerut locuitorilor să cheme poliția, scrie ziare.com.

Sub pază, el a fost dus la Oslo, vineri seară, fiind închis într-un centru pentru persoane care încalcă legile migrației.

Osecikin a precizat că procedura de azil a fost deja lansată.

Fostul comandant vrea să depună în Norvegia mărturie împotriva șefului grupării Wagner, Evgeni Prigojin.

Osecikin a publicat și o înregistrare în Medvedev povestește circumstanțele evadării sale. ”Pentru prima dată de la începutul războiului împotriva Ucrainei, un fost comandant al uneia dintre unitățile PMC Wagner a fugit din Federația Rusă în Europa, unde a acceptat să depună mărturie”, a scris fondatorul grupului Gulagu.net pe Telegram.

Cât timp a rezistat Andrei Medvedev în gruparea Wagner

La începutul lunii iulie 2022, Medvedev, rezident al regiunii Tomsk, a semnat un contract de patru luni cu gruparea Wagner. A fost trimis la Salsk, iar de acolo în regiunea Lugansk, unde a fost numit comandantul echipei 1 a plutonului 4 al detașamentului 7 de asalt de mercenari.

Potrivit declarațiilor sale, a participat la luptele de lângă Bahmut și a fost comandantul fostului prizonier Evgheni Nujin, pe care mercenarii l-ar fi ucis cu un baros după ce s-a întors din captivitatea ucraineană.

La mijlocul lunii decembrie, pe rețelele de socializare a circulat un videoclip în care un bărbat care s-a prezentat drept dezertor – Andrei Medvedev – vorbea despre cum sunt agresați membri ai grupării de alți mercenari. El a cerut atunci o anchetă a Serviciului Federal de Securitate (FSB).

”Mă tem pentru viața și sănătatea mea”, a spus acum Medvedev.

Informația conform căreia a cerut azil în Norvegia a fost confirmată și de avocatul său pentru presa locală, precum și de șeful Poliției din localitatea în care a fost reținut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău