Primul centru din Găgăuzia pentru victimele violenței va fi deschis în februarie-martie

  • 29 Noiembrie 2019 17:00
Primul centru din Găgăuzia pentru victimele violenței va fi deschis în februarie-martie

Primul centru din Găgăuzia pentru victimele violenței, care urma să fie deschis până la finele acestui an, își va putea începe activitatea în lunile februarie-martie a anului viitor. Coordonatorul de proiect, Vitalie Frecăuțanu, a declarat pentru IPN că încă nu s-au încheiat lucrările de construcție, după care urmează să fie selectat personalul și aprobat bugetul.

Centrul va avea statut de instituție publică. „În paralel cu lucrările de construcție, partenerii din Găgăuzia, Direcția pentru sănătate și asistență socială, înființează instituția publică „Centrul de asistență pentru victimele violenței domestice”. Procesele decurg în paralel”, a precizat Vitalie Frecăuțanu.

Pentru înființarea centrului, la începutul anului a fost lansată o colectă de fonduri, dar sumele nu au fost cele pe care au contat coordonatorii. La finalizarea lucrărilor a contribuit și executivul UTA Găgăuzia, care a alocat 85 de mii de dolari, a precizat Vitalie Frecăuțanu.

Centrul va fi un adăpost pentru victimele violenței domestice și totodată un centru comunitar, deschis atât bărbaților, cât și femeilor din comunitate care au nevoie de sprijin psihologic, juridic, asistență socială. Capacitatea Centrului este de până la 20 de locuri.

Studiile arată că șapte din zece femei din zonele rurale și șase din zece femei cu vârstă cuprinsă între 25-44 ani au fost supuse cel puțin unei forme de violență din partea partenerului lor pe parcursul vieții. Mai mult de jumătate din toate femeile din Moldova au fost victime ale violenței psihologice. Iar una din cinci femei adulte a fost supusă hărțuirii sexuale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău