Primul centru de tehnologii media va fi inaugurat la Chișinău în 2021

  • 06 August 08:31
Primul centru de tehnologii media va fi inaugurat la Chișinău în 2021

La Universitatea de Stat din Moldova a început astăzi realizarea unui proiect de implementare a tehnologiilor media în domeniul creativ și universitar, finanțat de către mai mulți parteneri de dezvoltare externi și interni – MEDIACOR, care urmează să fie inaugurat în anul 2021, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, acesta va fi primul centru de tehnologii digital-media din țară care va accelera dezvoltarea serviciilor din industria creativă și va oferi studenților și specialiștilor din industria creativă spații de producție multimedia de ultimă generație.  MEDIACOR se va extinde pe o suprafață de 3400 de metri pătrați și va fi dotat cu cele mai performante echipamente de producție media.

Pentru implementarea proiectului a fost semnat un memorandum de colaborare și creat un parteneriat public-privat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suedia, UK aid, Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Companiilor de Creație.  Circa 1,3 milioane de dolari sunt alocați de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, pentru reconstrucții și dotări tehnice. Universitatea de Stat din Moldova a oferit proiectului spațiul clădirii de 4 etaje din incinta unei biblioteci amplasate în campusul din centrul capitalei. Sectorul privat din domeniul creativ va fi invitat să co-investească în tehnologii  și dotări cu echipamente.

„Cea mai mare universitate din țară, Universitatea de Stat, își va transforma oferta educațională odată cu dezvoltarea MEDIACOR. Aici, tinerii își vor dezvolta cunoștințe și vor excela la nivel internațional în domeniul noilor instrumente media și al tehnicilor digitale creative în sfere precum a cinematografiei, TV sau animație”, a estimat Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

Acest proiect va contribui esențial la dezvoltarea capitalului uman în domeniul creativ, deoarece aici vor crește și își vor dezvălui potențialul specialiștii în producție media și animație, ingineri video și de sunet, cameramani, regizori și alții.

Potrivit lui Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID Moldova, „USAID crede în potențialul dezvoltării capitalului uman din Moldova și susține dezvoltarea industriei creative, pentru a oferi tinerilor oportunități în țară și a preveni exodul de intelecte. „În industriile creative și media din Moldova activează peste 13 mii de specialiști. Alături de Artcor, viitorul MEDIACOR va consolida dezvoltarea industriei de digital media și conținut de divertisment, servind astfel drept o platformă pentru exportul de servicii și produse digitale”, a precizat Scott Hocklander.

„Suedia încurajează diversitatea media și oportunitățile de colaborare între companiile de digital media, producție și alți parteneri în procesul de creare. MEDIACOR este o fuziune dintre tehnologii și creativitate, ce va cataliza antreprenoriatul și va permite industriei media tradiționale să îmbrățișeze inovațiile, creând conținut autentic și atractiv pentru publicul larg”, a subliniat Anna Lyberg, ambasadorul Suediei la Chișinău .

La rândul său, Gary Davies, șef adjunct al Misiunii la Ambasada Marii Britanii în R. Moldova, a specificat că „UK Aid susține dezvoltarea industriilor creative pentru a aduce profesiile viitorului în prezent ca o opțiune tangibilă pentru tinerii moldoveni. Astfel, MEDIACOR va dota laboratoarele cu echipament de ultimă oră pentru deprinderea profesiilor creative”.

MEDIACOR va fi alcătuit din spații de pre și post producție video și audio, distribuite pe patru etaje, fiecărui fiindu-i atribuit câte o zonă:  de pre-producție;  de date și resurse; de post-producție și  HiTech. 
Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt studenții de la Universitatea de Stat din Moldova, precum și alte instituții de învățământ, companii din domeniul industriilor creative (producție video, audio, media digitală) ș.a.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
22
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,1 m/s
Mon
18
Tue
18
Wed
18
Thu
20
Fri
22

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău