Primul Centru de asistență a copiilor victime ale infracțiunilor, deschis la Bălți

  • 20 Mai 2022 15:09
Primul Centru de asistență a copiilor victime ale infracțiunilor, deschis la Bălți

În municipiul Bălți a fost deschis primul Centru regional de asistență a copiilor victime ale infracțiunilor. Instituția socială este un adăpost pentru minorii care au fost victime sau martori ai infracțiunilor cu caracter sexual, trafic de copii sau violență în familie și au nevoie de suport. Instituția oferă serviciile juridice, medicale și sociale copiilor din municipiul Bălți și 11 raioane din nordul țării, transmite IPN.

Echipa de psihologi, juriști, lucrători medicali și specialiștii care participă la examinarea cauzelor penale privind copiii victime ale infracțiunilor vor preveni retraumatizarea minorilor în timpul examinării legale și le vor oferi asistență coordonată, bazată pe colaborarea dintre mai multe instituții. În acest sens, a fost semnat un Acord de cooperare dintre mai multe instituții statului și organizații care vor asigura prestarea serviciilor integrate a specialiștilor din domeniul juridic, medical și social, după modelul Barnahus, axat pe legislația ONU, UE și a Consiliului Europei.

În cadrul ceremoniei de inaugurare a instituției, premierul Natalia Gavrilița a subliniat că „crearea Centrului regional de asistență a copiilor victime ale infracțiunilor reprezintă un pas spre o abordare civilizată din partea statului a problemelor sociale generate de infracțiuni și neglijență”. „O societate democratică, deschisă, participativă refuză să se prefacă a nu vedea părțile întunecate ale comportamentului uman, prezent în comunitățile noastre. Prea des vedem cum este tolerată, ascunsă și chiar aprobată tacit violența în familie”, a menționat premierul Natalia Gavrilița, citată într-un comunicat de presă.

„Deschiderea Centrului reprezintă o operaționalizare reușită a Convenției ONU cu privire la drepturile copilului. În cazurile când a fost lezat dreptul la protecție, iar copilul este nevoit să contacteze cu sistemul de justiție este prioritar să fie luate în considerare interesele superioare ale acestuia, la toate etapele de investigație și acest lucru este posibil să fie realizat eficient doar în cadrul centrului de tip Barnahus”, a declarat președintele Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, Daniela Sîmboteanu.

Pentru funcționarea Centrului din bugetul de stat au fost alocați 1 478 752 lei. În planul Ministerului Muncii și Protecție Sociale și în Programul pentru Protecția Copilului pentru anii 2022-2026 este inclus crearea a încă două centre de tip Barnahus, unul în zona Centru, la Chișinău, și celălalt în zona de Sud, la Cahul.

Pe parcursul anului trecut, în Republica Moldova s-au înregistrat 374 de cazuri, în care copiii au devenit victime a infracțiunilor cu caracter sexual.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău