Primul caz de pacient care și-a pierdut auzul din cauza COVID-19, în Marea Britanie

  • 15 Octombrie 2020 08:06
Primul caz de pacient care și-a pierdut auzul din cauza COVID-19, în Marea Britanie

Un bărbat de 45 de ani din Marea Britanie a suferit o pierdere bruscă și permanentă a auzului după ce a făcut o formă gravă de COVID-19. Doctorii spun că este primul astfel de caz în Regatul Unit, relatează BBC, preluat de Agerpres.

Studiul de caz a fost publicat marți în British Medical Journal’s Case Reports și arată că bărbatul, care suferea de astm, dar altfel era în formă bună, a fost spitalizat la Londra după câteva zile de la apariția simptomelor de COVID. A fost plasat pe terapie intensivă și a avut nevoie de respirație asistată. A fost intubat apoi timp de 30 de zile. 

Pacientul a primit remdesivir, steroizi și tratament cu plasmă, iar starea lui s-a îmbunătățit.

La o săptămână după ce a fost scos de pe ventilator și din terapie intensivă, bărbatul a auzit țiuituri în urechea stângă (tinitus) și apoi și-a pierdut brusc auzul. Nu avea istoric de pierdere a auzului sau patologii ale urechii. Un test de auz a relevat ulterior că era vorba mai degrabă despre o afectare a nervului auditiv, în urechea medie, decât de o inflamare sau o astupare a canalului auditiv. 

Bărbatul a primit tratament cu steroizi și i s-au făcut unele injecții în ureche, dar acestea l-au ajutat prea puțin, pentru că deja suferise o pierdere ireversibilă a auzului.

Un studiu publicat în august de specialiști ORL de la Universitatea din Manchester descria că unii pacienți COVID-19 s-au confruntat în timpul bolii și cu probleme de auz, iar acestea au continuat chiar și după ce s-au vindecat și au fost externați, dar nu era relatat niciun caz de pierdere definitivă a auzului.

Pierderea auzului nu este însă o problemă cu totul neobișnuită în cazul infecțiilor virale. Se întâmplă și în cazul gripei. Totuși, tratamentul cu steroizi ar trebui să îndepărteze această complicație, dacă este administrat suficient de devreme.

Pe de altă parte, deși s-a spus că virusul nu intră prin ureche, celule receptoare, de care se fixează SARS-CoV-2, se află și în urechea medie.

„Dată fiind prezența masivă a virusului în rândul populației și consecința gravă a pierderii auzului, este important ca această problemă să fie investigată în continuare”, au recomandat experții. Ei îi sfăuiesc pe medici să verifice eventuale complicații ale COVID-19 și în cazul auzului pacienților.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:2,57 m/s
Tue
26
Wed
27
Thu
29
Fri
27
Sat
28

Curs oficial BNM 26 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2647 -0.0370
USD 18.0769 0.0131
RON 4.3206 -0.0059
UAH 0.6685 0.0039
RUB 0.2457 0.0010
Arhivă Radio Chișinău