Primul Business Summit al Economiei Sociale și Verzi are loc la Chișinău

  • 19 Mai 2023 14:03
Primul Business Summit al Economiei Sociale și Verzi are loc la Chișinău

Primul Business Summit al Economiei Sociale și Verzi are loc astăzi și mâine (19-20 mai) la Chișinău. Evenimentul reunește investitori, antreprenori din România, Armenia, Spania, Marea Britanie, Ucraina pentru a încuraja economia socială și durabilă în Rep. Moldova. Summitul este organizat de către Fundația „Startup Moldova”, scrie Radio Chișinău.

În Rep. Moldova, antreprenoriatul social ar trebui să încurajeze producătorii locali să investească în afaceri verzi.

Peste 70 de antreprenorii și companii din Ungheni și Cahul implementează deja proiecte de susținere durabilă a economiei sociale finanțate de PNUD, Uniunea Europeană, și alți parteneri externi, a spus rezidenta adjunctă PNUD în R. Moldova, Andrea Cuzyova:

„Prin aceste programe, și asistența oferită, noi lucrăm cu 74 de antreprenori din aceste două regiuni, pentru a crea afaceri verzi  pentru a oferi oportunități mai multor pături vulnerabile și să oferim oportunități egale. De asemenea, lucrăm cu parteneri din domeniul bancar, și alți parteneri din stânga Nistrului”, spune Andrea Cuzyova.

Proiectul „Tehnologiile Viitorului” este finanțat de USAID Moldova și Ambasada Suediei la Chișinău. Acesta susține transformarea digitală a Rep. Moldova, prin dezvoltarea competențelor digitale, iar în paralel se lucrează și la eficiența energetică și digitalizarea economiei, a spus expertul din cadrul proiectului, Sergiu Rabii:

„Adițional vom oferi asistență Ministerului Economiei, pentru a dezvolta un plan de parcurs și un plan de activități pentru a implementa conceptele de economia verde și a susține antreprenorii. Nu în ultimul rând vreau să menționez că educația este un factor important și vom pune accent pe colaborarea cu universitățile de la noi din țară pentru a învăța viitorii angajați, pentru a aplica modelele economiei verzi cu impact pozitiv asupra economiei”, spune Sergiu Rabii.

Unul dintre partenerii Summitului de la Chișinău este Fundația „Alături De Voi” din România care sprijină transformarea istorică în economia verde a Rep. Moldova, după cum a spus directoarea fundației, Angela Achiței:

„Se pare că teoriile economice actuale nu mai corespund cu nevoile actuale ale oamenilor și a ceea ce își doresc ei. Știm că am trăit în comunism, acum trăim în capitalism, însă, din păcate,  acum exista disparități foarte mari între oameni care muncesc foarte mult și sunt săraci și oameni care câștigă mult și repede, apare întrebarea dacă nu cumva la ceea ce se întâmplă în momentul de față nu mai răspunde concret nevoilor pe care le avem noi cu toții. Vorbim de un consum accelerat, de un marketing agresiv”, spune Angela Achiței.

Transformarea economiei sociale și durabile, digitalizarea afacerilor verzi și promovarea întreprinderilor mici și mijlocii sunt necesare pentru a propulsa economia în Rep. Moldova, au spus organizatorii în deschiderea evenimentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,54 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău