Primul ajutor umanitar din partea Organizației Națiunilor Unite pentru refugiați a ajuns astăzi în Republica Moldova (foto)

  • 02 Martie 2022 11:54
Primul ajutor umanitar din partea Organizației Națiunilor Unite pentru refugiați a ajuns astăzi în Republica Moldova (foto)

Primul ajutor umanitar din partea Organizației Națiunilor Unite pentru refugiați a ajuns astăzi în Republica Moldova.

Este vorba despre mii de pături și plăpumi pentru refugiații din Ucraina care ajung pe teritoriul țării noastre, în valoare de peste 50 de mii de euro. Primul lot de pături va ajunge chiar astăzi la punctul de trecere al frontierei de la Palanca, unul din cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei, au anunțat în cadrul unei conferințe de presă oficialii de la Chișinău. Totodată reprezentanții ONU pentru refugiați anunță că ajutorul umanitar pentru Republica Moldova din partea organizației ar putea fi în valoare de 120 de milioane de dolari. 

”Războiul e ceva ce nu ne poate împărți în naționalități și țări, ne solidarizează împotriva răului”. Într-un discurs emoționant secretarul de stat Jana Costache a anunțat astăzi despre primul lot de ajutor umanitar oferit de Organizația Națiunilor Unite Republicii Moldova pentru a veni în sprijinul zecilor de mii de refugiați ucraineni ajunși pe teritoriul țării noastre.

”Sute de persoane, mămici cu copii, cu animale de companie așteaptă să intre pe teritoriul Republicii Moldova. Acest lot, simbolic de asistență este un gest de solidaritate, de a încuraja persoanele din Ucraina că vor și de a le asigura că vor găsi cele mai necesare lucruri pe pământul nostru. Circa două mii de păturele din primul lot imediat vor pleca spre Palanca acolo unde avem instalat Centrul Provizoriul de Asistență în Situații de Criză pentru Refugiați”, a menționat Jana Costache. 

Centrul asigură asistență primară refugiaților 24 din 24 de ore iar peste 100 de angajați ai Ministerului de Interne sun angajați în acțiunile de asistenta la punctul de trecere al frontierei de la Palanca, potrivit Janei Costache. 

Potrivit lui Ronald Schilling, reprezentantul regional al ONU pentru Refugiați,  ajutorul din partea ONU pentru Republica Moldova pentru a face față crizei refugiaților va fi în valoare de 120 de milioane de dolari.

Invazia care a avut loc, nu departe de aici, în Ucraina a condus la o imensă criză umanitară. Sunt peste 600 de mii de ucraineni care au trecut frontiera. Ți se rupe inima de cele ce se întâmplă. Uitându-ne și la condițiile meteo avem sute de oameni care stau la coadă afară așteptând să treacă și să se refugieze din Ucraina. Am fost martorii la multe acte de ajutor spontan, de acum însă vom începe ajutorul internațional. Vom ajuta Moldova ca să poată la rândul ei ajuta”, a spus Ronald Schilling. 

Aproape 100 de mii de cetățeni ucraineni au traversat frontiera cu Republica Moldova de la începutul războiului Federației Ruse asupra Ucrainei la 24 februarie, potrivit datelor Poliției de Frontieră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău