Primul aeroport din România pe care se poate opera în condiții de siguranță indiferent de condițiile meteo

  • 24 Mai 2017 18:41
Primul aeroport din România pe care se poate opera în condiții de siguranță indiferent de condițiile meteo

Aeroportul Internațional „Traian Vuia”, din Timișoara, a primit din partea Autorității Aeronautice Civile Române un certificat care atestă că aterizarea și decolarea aeronavelor se poate face în siguranță chiar și în condiții de vizibilitate redusă.

Potrivit reprezentanților Aeroportului din Timișoara, certificarea la standarde europene dovedește că instituția respectă cerințele Regulamentului (UE) nr. 139/2014 al Comisiei de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative referitoare la aerodromuri, notează Digi24.

„Aeroportul Timișoara este primul dintre aeroporturile din România care deține un astfel de certificat de autorizare, începând cu 22.05.2017. La aeroportul din Timișoara, aeronavele pot ateriza în condiții meteo cu vizibilitate scăzută pe ambele direcții de aterizare (dinspre est și dinspre vest),  fiind singura pistă din țară dotată la acest nivel pentru proceduri de aterizare în condiții de vizibilitate redusă, categoria II/IIIA. Cele două direcții de aterizare și decolare pe categoria II/IIIA oferă un avantaj aeroportului, fiind astfel reduse la minim e întârzierile cauzate de  condițiile meteo nefavorabile și în special de condițiile de vizibilitate redusă”, se arată în comunicat.

În plus, categoria aeroportului - 4D, dovedește că la Timișoara pot ateriza aeronave de mari dimensiuni precum AIRBUS A310 sau BOEING 767.

„Aceste investiții realizate în vederea certificării nu sunt vizibile sau tangibile pentru publicul larg, însă sunt de mare importanță pentru funcționarea unui aeroport la standarde europene și conferă un grad maxim de siguranță pentru pasageri. Această certificare dovedește încă o dată că Aeroportul Internațional Timișoara îndeplinește standardele cele mai înalte din punct de vedere operațional și al siguranței. Faptul că am intrat într-un sistem european de auditare a calității ne satisface în acest moment, dar ne și obligă pe viitor. Important este că pentru pasageri, este o confirmare în plus că transportul aerian, pe lângă faptul că este cel mai rapid, este și cel mai sigur mod de transport public”, a declarat directorul aeroportului, Daniel Idolu.

Certificatul a fost obținut în urma unui proces de conversie care a constat în pregătirea profesională  a angajaților pentru aplicarea noilor reglementări europene, conceperea și redactarea documentației specifice, lucrări la infrastructură și modificări calitative și de oportunitate în sistemul de management, toate acestea fiind completate de un program de audit foarte riguros.

Pe parcursul conversiei care a durat 12 luni au fost organizate trei etape de evaluare a infrastructurii și a documentației relevante efectuate împreună cu echipa de inspectori aeronautici ai Autorității Aeronautice Civile Române, care au fost finalizate cu obținerea de cate A.I.T. a  unui certificat care obligă la menținerea acestui standard de siguranță pentru pasageri și aeronave.

Începând cu 22 mai 2017, reprezentanții AACR derulează activități de supraveghere la Aeroportul Timișoara cu scopul de a verifica menținerea conformității cu cerințele stabilite de Comisia Europeană, respectiv EASA, aplicabile în statele membre.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău