Prim-ministrul spaniol reafirmă la Kiev sprijinul 'fără echivoc' din partea UE

  • 02 Iulie 2023 12:20
Prim-ministrul spaniol reafirmă la Kiev sprijinul 'fără echivoc' din partea UE

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a reafirmat sâmbătă, la Kiev, în prima zi a președinției spaniole a Consiliului UE, sprijinul Uniunii față de Ucraina, al cărei președinte Volodimir Zelenski a deplâns totuși lentoarea ajutorului militar promis de occidentali, transmite AFP.

'Din punctul de vedere al Uniunii Europene cu privire la aderarea Ucrainei, prezența mea în prima zi a acestei președinții de șase luni (...) dovedește un angajament politic clar și fără echivoc din partea instituțiilor comunitare', a declarat Sanchez într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Agerpres.

Vizita precede un important summit NATO, prevăzut pe 11-12 iulie la Vilnius, pentru stabilirea unei foi de parcurs pentru relațiile viitoare între Ucraina și Alianță.

'Spania își reiterează sprijinul pentru candidatura Ucrainei la UE, care va fi una dintre prioritățile președinției sale', conform declarației comune adoptate de Sanchez și Zelenski.

'Spania susține întărirea parteneriatului între NATO și Ucraina, inclusiv prin crearea unui Consiliu NATO-Ucraina', afirmă declarația.

Ucraina a obținut acum un an statutul de candidat la UE și speră să înceapă primele negocieri oficiale în 2023 cu privire la măsurile pe care va trebui să le ia pentru a-și consolida șansele de aderare.

Președintele Zelensky și-a reiterat însă criticile față de 'anumiți' parteneri occidentali în legătură cu formarea de aviatori ucraineni în pilotarea de avioane de luptă.

'Au ei idee despre data la care Ucraina va putea obține F-16?', a spus Zelenski, în prezența lui Sanchez. 'Nu există un calendar al misiunilor de antrenament. Cred că anumiți parteneri se mișcă greu', a adăugat el.

Aceste reproșuri coincid cu anunțul Kievului privind câștiguri limitate în contraofensiva prin care încearcă recuperarea unei părți a teritoriilor ocupate de Rusia. Sâmbătă, Ucraina a declarat că poartă lupte 'înverșunate' în cadrul acestei contraofensive lansate acum circa o lună, menționează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău