Prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, și-a anunțat demisia

  • 15 Februarie 2023 14:31
Prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, și-a anunțat demisia

Premierul scoțian Nicola Sturgeon și-a anunțat miercuri, 15 februarie demisia, după opt ani la putere, transmite Agerpres.

„În mintea și în inima mea, știu că a sosit momentul, că este momentul potrivit pentru mine, pentru partidul meu și pentru țară'', a declarat Sturgeon, vizibil emoționată, părând uneori în pragul lacrimilor. ''Această muncă este un privilegiu, dar este și foarte dificilă'. Sunt un om'', a spus ea, care în ianuarie, după demisia-surpriză a premierului neo-zeelandez jacinda Ardern, declara că are încă ''suficientă energie''.

„Aș mai fi putut rămâne mai mult, poate șase luni, poate un an. Dar cu timpul aș fi avut mai puțină energie pentru munca mea și nu pot altfel decât să mă dedic 100%, țara merită asta'', a spus Sturgeon, care a insistat că a cugetat timp îndelungat la decizia sa. Premierul demisionar s-a referit la schimbări în familia sa, la dificultatea de a putea ''bea o cafea cu un prieten, sau de a ieși singură la piață''.

Postul BBC, citat de Reuters, relatase anterior că Nicola Sturgeon ar urma să demisioneze miercuri din funcția de prim-ministru al Scoției, după opt ani în această funcție, lăsând postul fără un succesor clar și cu problema independenței nerezolvată.

Sturgeon a devenit liderul Partidului Național Scoțian (SNP), aflat la putere, după referendumul din 2014 pentru independență, când 55% dintre scoțienii care au participat la el au votat pentru rămânerea în cadrul Regatului Unit, în timp ce 45% au votat împotrivă.

BBC a citat o sursă apropiată de Sturgeon spunând că "ea s-a săturat".

Nicola Sturgeon a suferit o lovitură puternică în noiembrie, când Curtea Supremă a Regatului Unit a decis că guvernul scoțian nu poate organiza un al doilea referendum fără o aprobare a Parlamentului britanic.

Ca răspuns, Sturgeon a declarat că va transforma următoarele alegeri generale din Regatul Unit într-un referendum de facto pentru a crește presiunea asupra Westminster ca acesta să acorde un alt vot.

Sprijinul pentru independența Scoției a crescut la circa 50% după decizia Curții Supreme, dar s-a diminuat din nou în ultimele luni.

Nicola Sturgeon, 52 de ani, a fost de asemenea implicată recent într-o dispută privind politicile transgender, după ce Scoția a votat un proiect de lege care le permite persoanelor să-și schimbe mai ușor genul în acte, dacă doresc acest lucru.

Guvernul conservator al Regatului Unit, condus de prim-ministrul Rishi Sunak, a răspuns că va bloca acest proiect de lege - prima dată când el a evocat puterea unui veto asupra legislației scoțiene -, pentru că acesta ar avea un impact major asupra Regatului Unit.

Scoția a fost apoi obligată să revizuiască managementul deținuților trans și să oprească plasarea în închisori pentru femei a persoanelor transgender cu istorie de violență împotriva femeilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău