Prim-ministrul Natalia Gavrilița a prezidat ședința Consiliului Fondului Rutier

  • 10 Septembrie 2021 11:31
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a prezidat ședința Consiliului Fondului Rutier

Mijloacele Fondului Rutier trebuie gestionate în mod transparent și în condiții de maximă eficiență, în interesul cetățenilor, a declarat astăzi, Natalia Gavrilița în ședința Consiliului Fondului, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Guvernului.

„Este necesar un mecanism prin care fiecare cetățean să poată vedea care drumuri se află în reparații, pe ce criterii au fost selectate acestea, câți bani s-au alocat pentru lucrări, cine este antreprenorul, care sunt termenii de realizare a proiectului, dar și cum este evaluată calitatea lucrărilor. Totodată, prin intermediul acestui mecanism, fiecare cetățean trebuie să poată semnala nereguli și eventuale abuzuri”, a menționat premierul. 

În cadrul ședinței a fost audiat raportul privind implementarea Programului de repartizare a mijloacelor Fondului rutier pentru șapte luni ale anului curent. Potrivit lui Sergiu Bejan, director general interimar al ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor”, în anul curent pentru întreținerea și reparația drumurilor publice naționale și construcțiilor inginerești au fost alocate 1 532 059,8 mii lei. Până la data de 1 august din această sumă au fost valorificate doar 504 448,6 mii lei, ceea ce constituie în jur de 32 % din suma alocată. În aceste condiții, premierul a cerut responsabililor să asigure maximă eficiență, pornind de la implementarea standardelor europene în domeniu, scrie sursa citată.

Natalia Gavrilița s-a referit și la necesitatea responsabilizării, inclusiv prin introducerea unor penalități, a companiilor care nu își îndeplinesc obligațiunile contractuale sau nu le onorează în termenii prevăzuți de contract. 

Un alt subiect pus în discuție a fost problema calității elementelor de siguranță ale drumurilor, fapt care influențează rata accidentelor rutiere. S-a menționat că circa 40 de tronsoane de drumuri naționale au învelișul deteriorat de peste 65 %, pe drumuri locale lipsesc peste 2800 de indicatoare rutiere. 10 poduri, situate pe drumuri naționale, 14 – pe drumuri locale, nu corespund cerințelor normelor de securitate, sutele de persoane care le traversează se expun riscului zilnic. Lipsesc marcajele rutiere și indicatoarele rutiere Copii, Școală, lipsesc în 95 % din adiacentul instituțiilor preșcolare și școlare. 

În acest context, s-au propus mai multe măsuri complexe, printre care instituirea unui sistem automatizat de supraveghere, dirijare a circulației rutiere, construcția parapetelor în locurile cu o concentrație mare de tamponări ale pietonilor, instalarea parapetelor suplimentare pentru a nu admite traversarea neregulamentară etc. 

Tot în cadrul ședinței s-a decis majorarea sumei alocațiilor pentru întreținerea drumurilor pe timp de iarnă cu 50 403 mii lei. 

Consiliul Fondului Rutier este un organ consultativ instituit pentru asigurarea transparenței și utilizării eficiente a mijloacelor Fondului Rutier. Din componența Consiliului fac parte 11 persoane, inclusiv 8 reprezentanți ai autorităților publice centrale de specialitate și 3 reprezentanți ai asociațiilor obștești și ai patronatelor din domeniul transporturilor și drumurilor. 

Rețeaua de drumuri publice naționale care se află în gestiunea ÎS ,,Administrația de Stat a Drumurilor” constituie 5 902 km. Executarea lucrărilor de întreținere a drumurilor publice naționale se efectuează de către 11 întreprinderi specializate SA ,,Drumuri”. În cadrul SA ,,Drumuri” activează circa 1 950 angajați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău