Prim-ministrul britanic Rishi Sunak anunță un acord cu Albania pentru combaterea imigrației ilegale

  • 13 Decembrie 2022 19:27
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak anunță un acord cu Albania pentru combaterea imigrației ilegale

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunțat marți un acord cu Albania ce prevede prelucrarea accelerată a cererilor de azil și expulzarea masivă a celor care sunt respinși, în cadrul unui amplu pachet de măsuri pentru combaterea imigrației ilegale, informează Agerpres.

"Vom fi fermi, dar corecți", a declarat Rishi Sunak în fața Parlamentului Regatului Unit, anunțând că guvernul britanic va expulza în lunile ce urmează "mii" de albanezi, cetățenie ce reprezintă o treime (13.000) dintre migranții ce au sosit în acest an la bordul unor mici ambarcațiuni prin Canalul Mânecii.

În pofida promisiunilor în contextul Brexitului de a "relua controlul" asupra frontierelor, Regatul Unit nu a văzut niciodată atâția migranți sosind ilegal pe teritoriul său după ce au traversat Canalul Mânecii. De la începutul acestui an, circa 45.000 de migranți au efectuat această traversare, comparativ cu aproape 30.000 în 2021.

Printre evantaiul de măsuri anunțate de Rishi Sunak se numără trimiterea de agenți ai poliției de frontieră britanice pe aeroportul din Tirana, o majorare a pragului pentru ca un solicitant de azil să fie considerat victimă a sclaviei moderne, precum și asigurări din partea guvernului albanez că victimele vor fi protejate.

Rishi Sunak a declarat că Albania este o țară "sigură" și că odată cu schimbările anunțate marți, "vasta majoritate a cererilor din partea albanezilor pot pur și simplu să fie declarate 'clar nefondate'".

În plan mai larg, șeful guvernului britanic conservator a anunțat o dublare a numărului de agenți care analizează cererile de azil, pentru a elimina întârzierile, utilizarea de foste centre de vacanță, cămine studențești sau sedii militare pentru a reduce la jumătate factura pentru găzduirea solicitanților de azil cazați în prezent în hoteluri.

De asemenea, Rishi Sunak a insistat asupra faptului că executivul va relua proiectul de a-i expulza spre Rwanda pe solicitanții de azil sosiți ilegal pe teritoriul britanic, proiect aflat deocamdată într-un punct mort după o intervenție a justiției europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău