Prim-ministra Natalia Gavrilița, întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel: „Suntem determinați să continuăm cu fermitate parcursul nostru spre integrarea europeană”

  • 04 Mai 2022 17:50
Prim-ministra Natalia Gavrilița, întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel: „Suntem determinați să continuăm cu fermitate parcursul nostru spre integrarea europeană”

Ultimele evoluții în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, dar și aspectele privind starea de securitate din regiune au fost discutate miercuri, 4 mai, în cadrul întrevederii prim-ministrei Natalia Gavrilița cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Oficialii au remarcat că războiul din Ucraina are consecințe umanitare și economice majore asupra Republicii Moldova, iar țara noastră necesită a fi sprijinită în menținerea stabilității, sporirea rezilienței și gestionarea eficientă a crizelor, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Prim-ministra a menționat că în contextul cererii de aderare la UE, este în plina desfășurare procesul de completare a Chestionarului UE : „Suntem determinați să continuăm cu fermitate parcursul nostru spre integrarea europeană. O echipă mare de oameni din autoritățile publice și societatea civilă - toți lucrează cu dedicație la completarea chestionarului și asta vorbește, încă o dată despre puterea noastră de mobilizare, dar și despre dorința incontestabilă de a fi parte a lumii libere și a tot ceea ce reprezintă valori europene. Vom continua să muncim cu determinare, deși știm că e un drum lung de parcurs și e un proces de durată.”

Părțile au vorbit, de asemenea, despre prioritățile de pe agenda autorităților de la Chișinău, care vizează continuarea reformei în justiție, combaterea corupției, și consolidarea cooperării cu Uniunea Europeană pe segmentul economic și comercial. Șefa Executivului a apreciat implicarea statelor UE prin acordarea ajutorului umanitar și a suportului bugetar sub formă de granturi și relocarea refugiaților, și a solicitat suport adițional pentru asigurarea securității alimentare, facilitarea comerțului și transportului de mărfuri, precum și susținerea păturilor vulnerabile în condițiile creșterii prețurilor. 

De asemenea, oficialii s-au referit la necesitatea întreprinderii unor acțiuni concrete în vederea sporirii rezilienței energetice a Republicii Moldova, inclusiv prin diversificarea surselor de furnizare a energiei. În context, prim-ministra a mulțumit pentru includerea Republicii Moldova în Platforma de achiziție colectivă a gazelor naturale - Platforma lansată de UE permite țărilor să procure în comun gaze naturale lichefiate. 

Apreciind eforturile depuse de Executiv pentru gestionarea provocărilor din ultima perioadă, Charles Michel a menționat că Uniunea Europeană va susține și în continuare țara noastră: „Mă bucur că avem posibilitatea de a discuta cu dumneavoastră problemele cu care se confruntă Republica Moldova și să aflu cum faceți față și de ce ajutor aveți nevoie. Astfel putem concentra eforturile noastre acolo unde este necesar, într-un mod eficient. Știu că Republica Moldova are mulți prieteni și vă asigur că Consiliul Europei este unul din acei prieteni devotați.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău