Primiți cadouri la locul de muncă? Funcționarii trebuie să cunoască că acestea nu trebuie să depășească suma de 1.000 de lei pe parcursul unui an (Bizlaw)

  • 26 Noiembrie 2019 09:21
Primiți cadouri la locul de muncă? Funcționarii trebuie să cunoască că acestea nu trebuie să depășească suma de 1.000 de lei pe parcursul unui an (Bizlaw)

Valoarea totală admisă a cadourilor oferite din politețe sau cu prilejul anumitor acțiuni de protocol nu vor putea depăși suma maximă de 1.000 lei în decursul unui an calendaristic. Autoritățile au prezentat pentru consultări publice proiectul Regulamentului cu privire la regimul juridic al cadourilor, scrie bizlaw.md

Potrivit autorilor inițiativei, în multe jurisdicții sunt stabilite limite financiare în ceea ce privește cadourile oferite agenților publici, adică orice cadou acordat unui agent public care depășește o anumită valoare este considerat inadmisibil fiind considerat că acesta influențează sau ar putea influența îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Limitele atribuite cadourilor admisibile diferă considerabil, nu în ultimul rând din cauza situației economice a țării respective. Spre exemplu, în Muntenegru, valoarea maximă a unui cadou este 50 euro, în România este aproximativ 200 de euro, iar în Irlanda 650 de euro.

Stabilirea unei valori limită pentru toate cadourile pe care un agent public le poate primi de la toate sursele într-un an calendaristic este o soluție potrivită pentru a împiedica împărțirea cadourilor între mai multe surse diferite, deși ar fi, totodată, mai greu de supravegheat/controlat.

Cu toate acestea, proiectul prevede că cadourile oferite cu prilejul anumitor acțiuni de protocol sunt proprietatea entității publice, indiferent de valoare, și trebuie să fie acceptate de agenții publici în numele entității publice. Primirea cadourilor oferite cu prilejul anumitor acțiuni de protocol se înregistrează în Registrul de evidență a cadourilor admisibile.

Cadoul oferit cu prilejul anumitor acțiuni de protocol este tratat separat de alte tipuri de cadouri, deoarece:

  • sunt proprietatea entității publice indiferent de valoare și sunt mai puțin susceptibile de a crea un conflict de interese;
  • refuzul cadoului oferit cu prilejul anumitor acțiuni de protocol poate provoca o ofensă pentru entitatea publică, comunitatea sau guvernul care l-a oferit.

Cadourile admisibile care includ privilegii, invitații/bilete la evenimente sportive, culturale sau sociale, acoperirea cheltuielilor de transport, cazare și diurnă, reduceri, gratuități și programe de loialitate sau orice alte favoruri sau avantaje oferite unui agent public, sunt pasibile de a fi declarate, evaluate și luate la evidență conform procedurii stabilite de Regulament.

Citiți mai mult pe bizlaw.md

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău