Primii soldați ai forței permanente germane din Lituania își încep misiunea. Reacția Rusiei

  • 08 Aprilie 17:45
Primii soldați ai forței permanente germane din Lituania își încep misiunea. Reacția Rusiei

Ministrul apărării german, Boris Pistorius, a calificat noua brigadă germană din Lituania drept un pas-cheie pentru întărirea capacității de desfășurare a forțelor NATO și "o zi importantă pentru Bundeswehr", relatează dpa. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reacționat, precizând că acest fapt va duce la escaladarea tensiunilor.

"Este pentru prima dată când staționăm permanent o astfel de unitate în afara Germaniei", a declarat Pistorius luni la Berlin, la ceremonia de plecare a dispozitivului preliminar al brigăzii, scrie Agerpres.

Cei circa 20 de militari urmează să pregătească desfășurarea a sute și în final a mii de soldați în republica baltică membră a NATO, care are graniță cu Polonia, dar și cu Belarus și cu exclava rusă Kaliningrad.

"Știu că mai sunt multe de făcut, inclusiv la fața locului. Infrastructura trebuie să fie una adecvată, trebuie pregătite barăcile, cazarea", a explicat ministrul german.

"Mai sunt multe de făcut de partea lituaniană", a adăugat Pistorius. "Vom face tot ce putem pentru a echipa brigada așa cum trebuie de la bun început", i-a asigurat el pe soldați.

Războiul din Ucraina a determinat NATO să ia măsuri pentru a-și întări flancul estic, amintește dpa.

Până în al patrulea trimestru al anului în curs, dispozitivul preliminar al unității germane din Lituania va crește la circa 150 de bărbați și femei.

Brigada care va purta cova a reacțuionatnumele Panzerbrigade 45 ar urma să devină complet operațională până în 2027 și va consta într-o prezență permanentă de circa 4800 de soldați și 200 de membri civili ai forțelor armate germane și familiile acestora. 

Rusia a reacționat prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului,

„O prezență militară germană în Lituania ar conduce la escaladarea tensiunilor”, a susținut luni  Dmitri Peskov, transmite Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău