Primele victorii ale tinerilor sportivi ai R. Moldova - 9 medalii - 4 de aur, 3 de argint și 2 de bronz la Campionatul European de Haltere cu vârsta U15, de la Chișinău

  • 04 Iulie 2023 10:23
Primele victorii ale tinerilor sportivi ai R. Moldova - 9 medalii - 4 de aur, 3 de argint și 2 de bronz la Campionatul European de Haltere cu vârsta U15, de la Chișinău

Danu Secrieru, reprezentantul Republicii Moldova la competiția de haltere la categoria de vârstă U15, categoria de greutate 49 kg, a dominat la stilul „smuls”, unde a înregistrat un rezultat impresionant de 81 kg, adjudecându-i-se medalia de aur. Performanța sa l-a clasat mai sus ca pe principalul său adversar, Lucian Florin Cambei, sportivul român, care a înregistrat rezultatul de 80 kg, și, respectiv, performanța lui Danu Secrieru a fost cu 3 kg mai bună decât a lui Isus Kirilov, concurentul din Bulgaria, care a ocupat locul al treilea, cu 78 kg, anunță Ministerul Educației și Cercetării.

La proba „aruncat” Danu Secrieru a avut o performanță impresionantă, reușind să ridice 100 kg. Cu toate acestea, Lucian Florin Cambei  din România  a depășit această performanță cu 2 kg, obținând medalia de aur, iar Danu Secrieru s-a clasat pe poziția a doua, cu medalia de argint.

La finalul celor două probe, Danu Secrieru a acumulat un total de 181 kg - o performanță de excepție care însă l-a plasat pe locul al doilea, după România care a înregistrat un total de 182 kg. Doar un singur kilogram a făcut diferența între cei doi sportivi de top.

Danu Secrieru și-a asigurat astfel locul doi în clasamentul general, o poziție importantă într-o competiție de talie europeană. Podiumul a fost completat de sportivul din Bulgaria. 

Dan Betca, concurent la categoria de greutate 55 kg, U15, și-a asigurat medalia de bronz la proba de „smuls”, unde a reușit să ridice o greutate de 84 kg. Acesta a fost depășit de sportivii din Bulgaria și Ucraina.

La proba  „aruncat”, Betca a surprins pe toată lumea, reușind să ridice o greutate impresionantă de 107 kg, câștigând astfel medalia de aur.

În clasamentul general, Betca Dan și-a adjudecat medalia de argint cu un total de 191 de kg, fiind depășit de sportivul din Bulgaria care a înregistrat un total de 192 kg. 

În încheierea zilei a doua a Campionatului European de Haltere  Nicoleta Cojocaru a reușit să obțină medalia de aur la total, după două medalii de argint a coechipierilor săi.

La proba „smuls” Nicoleta a reușit să ridice 69 kg, clasându-se pe locul al treilea după sportivele din Polonia, 70 kg, și Turcia, 71 kg.

Iar la proba „aruncat” a reușit să ridice 90 kg, demonstrând caracter și determinare, reușind să obțină  aurul, greu și la propriu și la figurat, în fața sportivei din Turcia care a ridicat 87 de kg

În final, după cele două probe Nicoleta Cojocaru s-a clasat pe primul loc cu rezultatul total de 159 kg, locul doi l-a ocupat halterofila  Gizem Agac  din Turcia, 158 kg, iar pe locul trei Julia Szszelaniak din Polonia cu 156 kg.

În sala mare de la Chișinău Arena a fost arborat drapelul Republicii Moldova și a răsunat imnul național! Toți cei trei sportivi moldoveni împreună au obținut nouă medalii pentru Republica Moldova patru de aur, trei de argint și două de bronz.

Halterofilii sunt elevi la Liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv, care se antrenează sub îndrumarea Antrenorului Emerit  Sergiu Crețu. Primul antrenor le-a fost regretatul Gheorghe Gorencu din  Unțești (de la Școala Sportivă din Ungheni, fondată de Ministerul educației și Cercetării).

Aceste performanțe  frumoase ale sportivilor noștri aduc faimă sportului moldovenesc și pun în lumină potențialul tinerei generații de sportivi. 

Campionatul European de Haltere continuă la Chișinău Arena, intrarea la eveniment este liberă. Alături de 346 de sportivi și sportive din 37 de țări, la competiție participă și 168 de antrenori, 40 de arbitri internaționali, voluntari și membri ai staffului tehnic. Încurajăm pe toți cei interesați de sport și de performanță să se alăture și să sprijine eforturile acestor tineri sportivi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău