Primele rezultate ale implementării Acordului de Asociere

  • 24 Noiembrie 2014 13:18
Primele rezultate ale implementării Acordului de Asociere

În decursul a doar două luni de la implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, exporturile produselor agricole din Republica Moldova pe piața europeană a crecut cu peste 8 la sută.

Astfel, în lunile septembrie-octombrie, agricultorii moldoveni au exportat o mai mare cantitate de mere, struguri, vin și cereale comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Totodată a crescut de patru ori și numărul companiilor exportatoare. Rezultatele au fost prezentate de Centrul analitc Expert –Group, într-un raport privind implementărea Acordului de Asociere cu uniunea Europeană. Cu detalii Ina Guțu.

În primele două luni de la implementarea Acordului de Asociere și Liber schimb cu Uniunea Europeană, exporturile de vinuri pe piața europeană au crescut cu aproape 30 la sută comparativ cu aceeași prioadă a anului trecut. Totodată, a crescut de aproape 3 ori exportul de mere; cu aproape 6 la sută cel al strugurilor de masă și cu peste 8 la sută exportul de prune. O creștere de aproape 80 la sută s-a înregistrat la exportul de cereale. Potrivit experților, principalii importatori sunt România, Polonia, Cehia, Slovacia, dar și Țările Baltice.  Creșterea exporturilor se datorează în mare parte eliminării taxelor, dar pentru ca produsele moldovenești să ajungă într-o cantitate și mai mare pe piața europeană, ar mai fi nevoie de eliminarea unor bariere tehnice, susține directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupușor.

”Obținerea dreptului de a exporta produse de origine animalieră. Această problemă este cauzată de carențele la capitolul implementării standardelor și a infrastructurii calității. A doua prioritate de politici este modernizarea întregului sistem al infrastructurii calității. Și a treia prioritate este armonzarea și implementarea acestor standarde”.
Semnarea Acordului de Asociere înseamnă o serie de beneficii pentru agricultorii moldoveni, printre care economii mai multe ca urmare a excluderii taxelor vamale, sprijin pentru modernizarea sectorului agro-alimentar, reguli clare de export,susține expertul, Tatiana Sava.

”Agricultorii vor economisi peste 11,2 milioane de euro din cauza eliminării barierelor tarifare. Noi câștigăm acces pe o piață de peste 500 de milioane de consumatori. Este pentru prima dată când avem posibilitatea să facem aceste reforme având un support financiar considerabil. Din 2015 până în 2017 , va fi acordați (de către UE) de la 110 la 120 de milioane de euro”.

Exporturile au crescut în pofida unei baze de comparație înalte, anul 2013 fiind  unul foarte foarte bun din punct de vedere agricol, se mai arată în raport.
În perioada ianuarie septembrie 2014, exporturile Republicii Moldova către statele din Uniunea Europeană au fost în valoare de peste 900 de milioane de dolari. În luna septembrie acestea fiind de 94 de milioane de dolari.

Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a intrat în vigoare la 1 septembrie a.c.
 
 
 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
5
Tue
6
Wed
10
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău