Primele încărcături cu echipamente militare trimise de SUA în Ucraina au ajuns la frontieră

  • 19 Aprilie 2022 12:19
Primele încărcături cu echipamente militare trimise de SUA în Ucraina au ajuns la frontieră

Primele încărcături din noua tranșă de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns deja la frontierele țării pentru a fi predate armatei ucrainene, a comunicat luni Pentagonul.

La sfârșitul săptămânii trecute, "patru zboruri au sosit din Statele Unite în regiune, cu diverse echipamente", a declarat un înalt responsabil din Departamentul american al Apărării, sub protecția anonimatului, scrie Agerpres.

Un al cincilea zbor este așteptat să sosească în următoarele 24 de ore, "adică cinci zboruri în tot atâtea zile" de când noua tranșă de 800 de milioane de dolari de ajutor militar pentru Ucraina a fost anunțată miercuri de președintele Joe Biden, a subliniat el.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că primul transport a sosit la 48 de ore după semnarea ordinului executiv de autorizare a transportului de arme, o rapiditate "fără precedent".

Purtătorul de cuvânt a spus că soldații desfășurați pe flancul estic al NATO de la începutul invaziei ruse vor începe "în zilele următoare" să antreneze militari ucraineni în manevrarea tunurilor M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generație pe care Statele Unite au decis să le predea pentru prima dată armatei ucrainene.

Aceste antrenamente "vor avea loc în afara Ucrainei", a subliniat el. "Un număr mic de ucraineni vor fi instruiți în folosirea tunurilor Howitzer și după aceea vor fi trimiși înapoi în țara lor pentru a-și pregăti colegii", a explicat purtătorul de cuvânt.

Chiar dacă manevrarea lor nu este fundamental diferită de a celor din artileria cu care armata ucraineană este familiarizată, aceste tunuri utilizează obuze de 155 mm, folosite de țările din NATO, în timp ce Ucraina are în continuare numai obuze de 152 mm de fabricație rusă.

La rândul lor, forțele ruse încep să simtă efectul sancțiunilor asupra aprovizionării lor cu armament, în special cu rachete ghidate, a indicat înaltul responsabil al Pentagonului.

Sancțiunile "au avut un efect asupra capacității lui Putin de a se reaproviziona și reechipa, în special în zona componentelor pentru unele dintre aceste sisteme și a rachetelor sale ghidate de precizie", a spus el. "Asta are deja un efect concret asupra lui Putin", a ținut el să adauge.

"Pe de altă parte, știm că depun eforturi să se aprovizioneze din propria lor industrie de apărare și se întreabă cât de repede și în ce măsură își pot crește producția de armament", a adăugat el. "Sancțiunile au un efect asupra capacității lor de a face asta", a mai spus înaltul responsabil din Departamentul american al Apărării.

Cele mai moderne armamente folosesc cipuri electronice, ai căror principali producători sunt Taiwanul și Coreea de Sud, două țări aliate ale Statelor Unite care au încetat să exporte aceste produse în Rusia, în conformitate cu sancțiunile americane decretate după invadarea Ucrainei. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău