Primele imagini din ultimele două decenii: Cea mai mare Lună a planetei Jupiter, surprinsă în prim-plan de o sondă a NASA

  • 09 Iunie 2021 13:00
Primele imagini din ultimele două decenii: Cea mai mare Lună a planetei Jupiter, surprinsă în prim-plan de o sondă a NASA

Sonda Juno a agenției spațiale americane NASA a furnizat primele imagini din ultimele două decenii realizate de la mică distanță ale celui mai mare satelit natural al planetei Jupiter, informează The Guardian și EFE.

Juno a trecut luni pe lângă Ganymede, satelitul înghețat al lui Jupiter, la o distanță de 1.038 de kilometri de acesta.

Ultima dată când o sondă spațială s-a apropiat atât de mult de acesta a fost în anul 2000, când Galileo a NASA a trecut pe lângă cea mai mare Lună din sistemul nostru solar.

NASA a publicat marți cele două imagini surprinse de Juno, în care pot fi observate craterele lui Ganymede și formațiuni lungi și înguste, posibil asociate plăcilor tectonice. În una dintre imagini se poate vedea partea îndepărtată a satelitului natural, aflată în opoziție față de Soare.

''Nicio sondă spațială nu s-a apropiat atât de mult această Lună-mamut în ultima generație'', a declarat Scott Bolton, cercetător principal în cadrul proiectului Juno, de la Southwest Research Institute din San Antonio.

''Ne vom acorda o perioadă de timp înainte de a trage concluzii științifice, dar până atunci putem pur și simplu să ne minunăm de acest miracol celest - singura Lună din sistemul nostru solar mai mare decât planeta Mercur'', a adăugat Bolton.

Ganymede este unul dintre cele 79 de Luni cunoscute din jurul planetei Jupiter, o gigantă gazoasă.

Astronomul italian Galileo Galilei a fost cel care a descoperit pe Ganymede, în 1610, alături de următoarele trei cei mai mari sateliți naturali ai lui Jupiter.

Lansată în urmă cu un deceniu, sonda Juno fără echipaj uman orbitează Jupiter de cinci ani.

Juno va trimite zilele următoare mai multe imagini realizate în timpul trecerii sale prin apropierea Ganymede, iar întâlnirea sa cu Luna joviană ar putea oferi informații despre compoziția acesteia, ionosfera, magnetosfera și stratul de gheață, notează EFE. Totodată, oamenii de știință estimează că vor putea obține date privind nivelul de radiații, ce vor putea fi utilizate de viitoare misiuni lansate către în sistemul jovian.

Sonda Juno, de mărimea unui teren de baschet, este prima proiectată să funcționeze în centrul centurii de radiații a lui Jupiter și prima care ajunge la o distanță de 2.575 de kilometri de stratul său superior de nori.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău