Primele concluzii ale CIA în legătură cu misteriosul „sindrom Havana”

  • 20 Ianuarie 2022 11:40
Primele concluzii ale CIA în legătură cu misteriosul „sindrom Havana”

„Sindromul Havana”, misterioasa boală care afectează diplomați americani în mai multe țări ale lumii și care este uneori comparată cu „atacuri acustice” atribuite de către unii Rusiei, nu este a priori imputabil unui atac al unei puteri străine, a concluzionat Agenția Centrală de Informații (CIA) a SUA, potrivit The New York Times, notează DIGI24.ro.

Cotidianul New York Times și postul NBC citează concluzii preliminare ale CIA asupra incidentelor survenite pentru prima dată în cazul unor diplomați din capitala cubaneză, în 2016, când diplomați americani și canadieni s-au plâns de dureri de cap puternice și stări de greață, mai scrie sursa citată

„Referitor la sute de cazuri, agenția a găsit explicații plauzibile și alternative” unei operațiuni străine, potrivit unor surse citate de NBC. Însă ancheta CIA continuă cu privire la circa 20 de cazuri care rămân inexplicabile.

„Raportul interimar nu era o concluzie finală a administrației Biden sau a întregii comunități de informații”, a precizat NBC, citând responsabili americani.

Un grup de victime citat de NYT a declarat că aceste concluzii ale CIA „nu pot fi și nu trebuie să fie ultimul cuvânt asupra acestei probleme”.

„Chiar dacă am ajuns la concluzii intermediare importante, noi nu am terminat” cercetările, a încercat să asigure William J.Burns, directorul CIA, citat de NYT, potrivit AFP, preluată de Agerpres. „Noi vom continua ancheta asupra acestor incidente”, a declarat el.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a angajat în noiembrie 2021 să „facă lumină” în problema „sindromului Havana”, însărcinând doi diplomați experimentați cu acest dosar.

Aceste „incidente de sănătate anormale”, după cum sunt denumite ele în jargonul administrativ, se caracterizează prin migrene, amețeli și stări de greață puternice. Au fost diagnosticate chiar și leziuni cerebrale.

De la apariția lui la Havana, au fost semnalate succesiv cazuri în China, Germania, Australia, Rusia, Austria și chiar la Washington.

Departamentul de Stat refuză să ofere o estimare a numărului de persoane afectate, însă a fost menționată cifra de 200.

Încă de la început, autoritățile americane au oscilat, unii responsabili minimalizând simptomele atribuite uneori stresului, alții făcând referire în privat la posibile atacuri prin unde radio și suspectând țări precum Rusia.

Însă această teză este contestată și de oameni de știință, care apreciază ca puțin probabilă o cauză comună pentru toate cazurile semnalate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău