Primele cărți editate ale lui Eugeniu Coșeriu în original expuse la Muzeul Național de Literatură

  • 24 Septembrie 2021 09:26
Primele cărți editate ale lui Eugeniu Coșeriu în original expuse la Muzeul Național de Literatură

O expoziție dedicată lui Eugeniu Coșeriu – renumitul lingvist cu renume mondial – este vernisată în noul sediu al Muzeului Național de Literatură, Mihail Kogălniceanu.

Exponate unice – primele cărți ale savantului de origine basarabeană în italiană, spaniolă, de asemenea ediții în limbile engleză, rusă, japoneză, certificatul său de studii la Roma în original și multe altele. Maria Șleahtițchi, directorul Muzeului Național de Literatură menționează că mai multe exponate pentru expoziție au fost oferite de Universitatea din Suceava, Universitatea din Tubingen, lingvista de către și publicista Eugenia Bojoga, nepoata marelui savant:

„Expoziția va dura până la 22 noiembrie. Partea cea mai mare a exponatelor vor pleca din muzeu – cărțile lui Eugeniu Coșeriu în original, cărțile lui apărute, începând cu anul 1948 – în spaniolă, portugheză, germană, rusă, japoneză, română și în alte limbi. Vizitatorii pot  vedea  ceasul de masă al savantului, certificatul de student, în original, la Universitatea din Roma pentru anul 3, licență, anul de studii 1941-42, corespondența originală a lui Eugeniu Coșeriu cu părinții, cu sora”, a menționat Maria Șleahtițchi.

În cadrul vernisajului expoziției, care a avut loc miercuri, 22 septembrie, au fost premiați și laureații concursului internațional de eseuri, dedicate creației lui Eugen Coșeriu. Premiul mare a fost înmânat doctorandului Gheorghe Cecan, de la Universitatea « Alexandru Ioan Cuza » din Iași. E de menționat că tatăl laureatului este originar din Mihăileni, Râșcani, satul de baștină al lui Eugen Coșeriu, iar buneii lui au fost chiar vecini cu savantul, a mai spus Maria Șleahtițchi.

De asemenea Directorul Muzeului a mai specificat că în perioada 24-25 septembrie la Universitatea de Stat din Moldova își va petrece lucrările Colocviul de Științe ale Limbajului «Eugeniu Coșeriu»,  fundamentat de renumitul lingvist.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău