Primăvara începe cu „Mărțișor”: cel mai mare festival internațional de muzică din R. Moldova

  • 01 Martie 2023 14:30
Primăvara începe cu „Mărțișor”: cel mai mare festival internațional de muzică din R. Moldova

Cea de a 57-a ediție a Festivalului Internațional „Mărțișor” începe astăzi, 1 martie, în Republica Moldova. La ora 18:00, va avea loc concertul de deschidere la Palatul Național „Nicolae Sulac”, unde vor evolua mai multe orchestre simfonice. Pe parcursul festivalului, mai multe instituții de cultură vor prezenta programe speciale, atât la Chișinău, cât și în alte orașe din R.Moldova, scrie Radio Chișinău.

La festival participă artiști autohtoni cunoscuți și în afara hotarelor, printre care Dan-Iulian Druțac, Alexandra Conunova, Alexander Paley, Maria Montsserat-Florea. 

Prima zi de festival este inaugurată la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Capitală, cu un concert de muzică simfonică cu genericul „Pastel”.

Pe 2 martie, la Sala cu Orgă din Chișinău vor avea loc mai multe concerte cu artiști autohtoni care evoluează pe scenele internaționale. În cadrul proiectului „Vreau să cânt acasă”, în fața publicului va veni violonistul Dan-Iulian Druțac, împreună cu Orchestra Națională de Cameră sub bagheta prim-dirijorului Cristian Florea:

„Mă bucur să fiu și în acest an parte a acestui Festival, chiar în două concerte: astăzi la Palatul Național și mâine la Sala cu Orgă cu Orchestra Națională de Cameră, voi cânta Mozart, Concertul nr5, numit Concertul Turcesc – un concert foarte frumos. Vă invit să ne ascultați și mâine, precum și astăzi la ora 18:00, la Palatul Național”, spune Dan-Iulian Druțac.

Concerte susținute de Orchestra Simfonică și artiști invitați de Filarmonica Națională vor avea loc la Palatul Republicii. Pe 2 martie revine acasă faimosul pianist Alexander Paley și ansamblul „Paleasis” din Lituania. Pe 7 martie, solista Alexandra Conunova va susține un concert pentru vioară.

Instrumentul la care va cânta artista este unul special, a subliniat directoarea Filarmonicii, Svetlana Bivol:

 „Această vioară a făcut-o Mihail Bârlădean, un mare lutier din Chișinău, a și numit-o în cinstea artistei – Alexandra. Concertul în care va evolua Alexandra Conunova va fi unul foarte frumos, mai ales că în acest program readucem în scenă Oratoriul Miorița de Ion Macovei. Pe 9 martie – vine un jazz band din SUA – The Ambassadors”, a declarat Svetlana Bivol.

La Palatul Național „Nicolae Sulac” vor avea loc trei concerte ale maestrului Nicolae Botgros și Orchestrei „Lăutarii”.

Pe 7 martie, se va desfășura un concert de muzică etnofolclorică „Interetnica”, dedicată tuturor etniilor din Rep. Moldova, în special ucrainenilor. Pe 8 martie, va urma un concert de muzică rock, trupa Zdob și Zdub va lansa o nouă piesă – „Floarea Soarelui”. Pe 9 martie, publicul o va putea admira pe Irina Rimeș în concertul de turneu „Acasă”.

Tot pe 9 martie, la ora 18.00, formația „The Ambasadors” din SUA, împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, invită publicul meloman la un concert de muzică jazz, susținut la Palatul Republicii. În aceeași zi, la Sala cu Orgă, violonista Maria Montserrat-Florea și dirijorul Dieter Holzapfel vor susține un concert extraordinar dedicat simbolului primăvarii - mărțișorului.

Evenimentul se va încheia pe 10 martie, la Palatul Național, cu spectacolul „HORA MARE”, alături de Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, dirijori – Edgar și Marcel Ștefăneț, coregraf – Iurie Bivol și Orchestra de muzică populară „Mugurel”, dirijor – Ion Dascăl.

Prima ediția a festivalului „Mărțișor” a avut loc la Filarmonica Națională din Chișinău, în 1966.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău