Primarul Londrei ar vrea ca britanicii să își poată păstra cetățenia UE

  • 18 Februarie 2020 19:09
Primarul Londrei ar vrea ca britanicii să își poată păstra cetățenia UE

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a pledat marți la Bruxelles pentru ca britanicii care vor să își păstreze cetățenia europeană și drepturile aferente ei să poată face acest lucru, în ciuda Brexit-ului, relatează AFP.

"Numeroși londonezi au inima frântă de când am părăsit Uniunea Europeană. Însă avem în continuare sentimentul că facem parte din familia europeană. Suntem europeni", a explicat primarul laburist, care s-a întâlnit cu mai mulți oficiali ai UE, printre care și negociatorul-șef pentru Brexit, Michel Barnier.

"Într-un moment în care Marea Britanie și UE își încep viitoarea fază de negocieri, aș vrea ca ideea unei 'cetățenii de asociere' să fie în centrul discuțiilor", a explicat el.

Conform unui comunicat al primăriei Londrei, o astfel de cetățenie le-ar oferi britanicilor care solicită acest lucru posibilitatea "să își păstreze o bună parte din drepturile de care au beneficiat până acum în calitate de cetățeni ai UE și în special dreptul de a circula și lucra liber între diferitele state membre".

"Să fim sinceri: sunt multe de făcut aici în Europa pentru a convinge statele membre. Majoritatea consideră că cetățenia europeană nu este posibilă decât dacă derivă din cetățenia națională", a reacționat eurodeputatul Guy Verhofstadt (grupul Renew) după întâlnirea sa cu Khan.

Fostul premier belgian s-a declarat totuși în favoarea acestei idei, sub condiția "reciprocității", și anume ca Marea Britanie să le ofere cetățenilor din UE aceleași drepturi ca cetățenilor britanici,dacă doresc acest lucru.

Această condiție pare imposibil de acceptat pentru Marea Britanie, care a părăsit UE în special din cauza opoziției față de libera circulație a persoanelor.

Regatul Unit a ieșit din UE la 1 februarie, dată la care a intrat într-o perioadă de tranziție în care continuă să aplice regulile europene.

Pe parcursul acestei perioade, care se va încheia la 31 decembrie 2020, Marea Britanie și UE s-au angajat să ajungă la o înțelegere asupra viitoarei lor relații, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău