Primarul din Liov avertizează că orașul a atins limita capacității de a ajuta refugiații strămutați din cauza invaziei rusești: „Nu am văzut niciodată așa ceva”

  • 07 Martie 2022 20:02
Primarul din Liov avertizează că orașul a atins limita capacității de a ajuta refugiații strămutați din cauza invaziei rusești: „Nu am văzut niciodată așa ceva”
Sursa foto: Profimedia

Orașul Liov, situat în vestul Ucrainei, a atins limita capacității de a ajuta refugiații strămutați de invazia rusă, a declarat luni primarul orașului, Andriy Sadoviy, citat de BBC și HotNews.ro.

Sute de mii de persoane strămutate au ajuns în Liov de când a început invazia, punând o presiune uriașă asupra resurselor orașului, primarul orașului afirmând că aproximativ 200.000 de persoane se află în prezent în Liov, iar aproximativ 50.000 de persoane trec prin gară în fiecare zi, notează sursa citată.

„Înțelegem că va fi un alt val”, a declarat Sadoviy. El a cerut organizațiilor umanitare internaționale să își intensifice asistența acordată orașului.

Viktoria Khrystenko, un angajat al Primăriei orașului, a declarat, luni, pentru BBC că toate paturile de adăpost temporar ale orașului au fost luate și a cerut companiilor locale să-și deschidă vitrinele și spațiile de depozitare pentru a primi oamenii.

„Nu am văzut niciodată așa ceva” în Liov

„Încercăm tot posibilul pentru a face față, dar nu am văzut niciodată așa ceva. Ne așteptăm la mai mulți oameni. S-ar putea să fie milioane. Este un dezastru. Acești oameni nu au nimic, doar un bagaj, pentru că au avut doar trei minute la dispoziție să fugă și să-și salveze viețile”, a continuat ea.

Gara centrală din Liov, un oraș aflat în vestul Ucrainei, aproape de granița cu Polonia, a devenit un punct de referință pentru oamenii care fug de peste tot din țară, în special cei care părăsesc orașele unde au avut loc atacuri puternice, precum Harkov, Mariupol, Cernihiv și Kiev.

Mai multe state au anunțat încă de dinainte de începutul invaziei rusești că își vor muta misiunile diplomatice în Liov, după luni de tensiuni cauzate de masarea de trupe rusești la granițele Ucrainei.

Înaltul Comisar pentru Refugiați al ONU a anunțat luni că peste 1,5 milioane de persoane au fugit din calea războiului din Ucraina, fiind vorba de cea mai mare criză de refugiați după al Doilea Război Mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău