Primarul din Berlin critică planurile privind zidul între Statele Unite și Mexic, menționând Zidul Berlinului

  • 28 Ianuarie 2017 18:31
Primarul din Berlin critică planurile privind zidul între Statele Unite și Mexic, menționând Zidul Berlinului

Primarul capitalei germane, Michael Mueller, a criticat planurile Administrației Trump de ridica un zid la frontiera dintre Statele Unite și Mexic, pe care l-a asemuit cu Zidul Berlinului și a făcut un apel la Trump să urmeze exemplul președintelui Ronald Regan, relatează agenția de știri Dpa.

"Berlin, orașul unei Europe divizate, orașul unei Europe libere, nu poate rămâne tăcut în timp ce o țară plănuiește să ridice un nou zid", a declarat Muller, scrie MEDIAFAX.

"Noi, berlinezii, mai mult decât oricine, cunoaștem câtă suferință a provocat divizarea unui continent prin sârmă ghimpată și ciment", a continuat oficialul german.

"Fac un apel la președintele american: Amintiți-vă cuvintele predecesorului dumneavoastră, Ronald Regan: 'Dărâmați acest zid' Și de aceea vă spun: Dragă domnule președinte, nu construiți acest zid", a adăugat Muller, la două zile după ce Donald Trump a semnat ordinul executiv care prevede construirea unui zid la frontiera cu Mexicul.

Construit în perioada postbelică, zidul a constituit o barieră de separare între Berlinul occidental și Republica Democrată Germană timp de aproape 28 de ani, fiind un simbol al Războiului Rece și al divizării Europei între cele două blocuri antagonice.

Sute de persoane au murit sau au fost rănite în cursul tentativelor de trecere a Zidului între 1961 și 1989.

Într-un discurs ținut în apropiere de Zidul Berlinului, pe 12 iunie 1987, președintele american Ronald Reagan a făcut un apel la liderul sovietic Mihail Gorbaciov să elimine bariera care înconjura Berlinul de Vest.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău