Primarul comunei Țânțăreni, despre gunoiște: „Oamenii vor merge până în pânzele albe”
-
20 Martie 2017 12:44
Reabilitarea gropii de gunoi de la Țânțăreni, printr-un proiect de 20 de milioane de euro, finanțat de BERD, ar fi unica soluție europeană pentru a rezolva problema depozitării deșeurilor din Capitală, susțin autoritățile municipale. Însă locuitorii din Țânțăreni spun că nu vor accepta ca gunoiul să fie depozitat din nou în localitatea lor, iar între timp, municipalitatea caută alte soluții și spații pentru a stoca deșeurile.
Joi și vineri, deșeurile din Capitală nu au fost evacuate pentru că locuitorii din Bubuieci, unde era transportat în ultimii ani gunoiul menajer, au blocat groapa ecologică și nu le-au permis autospecialelor pline cu gunoi să treacă. Groapa ecologică de la Bubuieci și-a epuizat capacitatea, iar primarul Dorin Chirtoacă susține că cea mai bună soluție ar reabilitarea poligonului de gunoi de la Țânțăreni.
„Este o soluție corectă, europeană și susținută cu o finanțare de 20 de milioane de euro, care înseamnă un serviciu de salubrizare și evacuare a deșeurilor la standarde europene cap-coadă: cu autospeciale noi, cu închiderea completă a gunoiștii de la Ciocana și conservarea acesteia, cu modernizarea și aducerea la standarde europene a gunoiștii de la Țânțăreni”, a declarat Dorin Chirtoacă.
Cei peste trei mii de locuitori ai comunei Țânțăreni se arată categoric împotriva redeschiderii gropii de gunoi din localitate. Oamenii spun că vor ieși la proteste și nu vor permite ca deșeurile menajere din Chișinău și din alte raioane din centrul țării să ajungă aproape de casele lor.
„Autoritățile din Chișinău să-și rezolve această problemă la ei în teritoriu și să nu vină cu gunoiul lor peste oamenii din Țânțăreni, care au suportat această gunoiște mai mult de două decenii. Din casa noastră, din gospodăria noastră vor să facă o gunoiște. Oamenii vor merge până în pânzele albe, la proteste, dar nu vor permite, pentru că avem datoria să le lăsăm copiilor un mediu curat. Timp de două decenii am avut doar consecințe negative”, a declarat primarul comunei Țânțăreni, Ina Pașcan.
Potrivit strategiei Guvernului, deșeurile menajere din centrul țării, inclusiv din Chișinău ar trebui să fie depozitate la groapa ecologică din Țânțăreni. Autoritățile municipale afirmă că dacă localnicii din Țânțăreni se vor împotrivi redeschiderii gropii de gunoi, iar Guvernul nu va lua o decizie în acest sens, atunci va fi identificat un alt teren liber, în raza orașului Chișinău pentru a evacua gunoiul. Pentru asta, municipalitatea oferă zece milioane de lei anual.
Week-endul trecut , muncitorii de la Autosalubritate au muncit aproape dublu, fiind evacuate 12 mii metri cubi de gunoi, spune șeful Regiei Autosalubritate, Tudor Manev.
INSERT TUDOR MANEV
„De obicei transportăm câte 4000 metri cubi pe zi, sâmbăta aceasta am transportat 8000, iar duminică peste 4000 de metri cubi, când, de obicei, transportăm câte 1000 de metri cubi de deșeuri”.
Deșeurile din din Capitală au fost evacuate la groapa ecologică de la Țânțăreni perioada anilor 1990 și 2010, apoi din 2011 a fost transportat la Bubuieci.
Strategia națională de gestionare a deșeurilor 2013-2027 prevede construcția a opt gunoiști regionale, cu un buget aproximativ de 360 de milioane de euro, bani care vor fi alocați din fonduri europene și din fonduri naționale. Prima groapă de gunoi regională va fi construită aproximativ până în 2018, în regiunea de sud a țării.