Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, REȚINUT de CNA în dosarul „parcărilor cu plată”

  • 26 Mai 2017 05:53
Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, REȚINUT de CNA în dosarul „parcărilor cu plată”

Primarul municipiului Chișinău a fost reținut de procurorii anticorupție și CNA în dosarul parcărilor cu plată. Acesta a fost plasat în izolatorul Centrului Național Anticorupție pentru 72 de ore, fiind bănuit de trafic de influență.

Potrivit unui comunicat al Centrului Național Anticorupție, în urma audierilor efectuate de procurori și administrării materialului probator s-ar fi constat că edilul i-ar fi dat indicații viceprimarului Capitalei, care era președinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chișinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal.

La rândul său, această companie ar fi devenit câștigătoare în urma unor acțiuni concertate dintre responsabili din Primăria capitalei, agenți economici și omul de afaceri care gestiona din umbră EME PARKLEITSYSTEM GmbH.

Astfel, pe parcursul anchetei, au fost documentate mai multe întâlniri dintre gestionarul din umbră al companiei câștigătoare și șeful Direcției transport public și căi de comunicații a Primăriei - întâlniri în cadrul cărora ar fi fost discutată schema de trucare a licitației, participarea primarului general la urgentarea semnării contractului, dar și un „bonus" pentru serviciile prestate. În cadrul audierilor efectuate pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că, în urma înțelegerii prealabile dintre omul de afaceri și șeful Direcției transport public, ultimul având rolul de intermediar dintre businessman și primar, responsabilul de la Primărie este sfătuit să înregistreze o companie off-shore în Cipru, care ulterior devine asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH cu o cotă de 26 la sută.

CNA susține că, potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei, 26 la sută din veniturile companiei trebuiau să revină pentru semnarea contractului de parteneriat public privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH și Primăria capitalei, dintre care 13 la sută - primarului și alte 13 la sută șefului Direcției transport public și căi de comunicație, afirmă CNA.

Astfel, prin acțiunile sale, primarul ar fi comis trafic de influență, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani.

CNA amintește că, recent, șapte persoane au fost reținute în dosarul parcărilor cu plată. Este vorba despre viceprimarul municipiului Chișinău, șeful Direcției transport urban și căi de comunicație, un fost consilier municipal, administratorii a trei companii de parking, dar și un om de afaceri, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitație, inclusiv cea câștigătoare. În prezent, o parte dintre învinuiți se află în arest la domiciliu, iar alții în izolatorul CNA.

Aceștia au furnizat informații relevante anchetei, fapt care a condus la identificarea schemei și beneficiarilor acesteia.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău