Primăriile, obligate să le acorde tinerilor specialiști locuințe gratuite
-
21 Martie 2013 14:00
Primăriile vor fi obligate să le acorde locuințe gratuite tinerilor specialiști care vor accepta să se angajeze în localitățile rurale.
Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și este acum examinat de către comisiile parlamentare, după ce a fost aprobat de Guvern. Reprezentanții administrațiilor locale, pe de altă parte, susțin că nu au suficienți bani și nici destule locuițe disponibile. Subiectul a fost dezbătut, joi, 21 martie, în cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru Populație și Dezvoltare.
Proiectul de lege prevede că pentru fiecare locuință achiziționată, primăriile nu pot cheltui mai mult de 100 de mii de lei. Pentru anul curent, sunt necesare aproximativ 150 de milioane de lei, dar în buget au fost prevăzute doar 10 milioane, care vor putea fi utilizate după ce legea va fi adoptată de Parlament. Potrivit ministrului adjunct al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Veaceslav Guțuțui, în ultimii trei ani, statul a asigurat cu locuițe gratuite 24 de tineri specialiști.
Pe de altă parte, reprezentatului Congresului Autorităților Locale, Ion Beschieru, afirmă că legea nu trebuie să oblige expres primăriile să achiziționeze locuințe pentru tinerii specialiști, în lipsă de fonduri.
Primarul satului Rublenița, raionul Soroca, Cozma Ursachi, a subliniat că tinerii specialiști evită localitățile rurale, din cauză că nu există infrastructură și perspective de dezvoltare.
Aproximativ 700 de apartamente, destinate categoriilor defavorizate, inclusiv tinerilor, ar urma să fie construite în cadrul unui proiect al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, dintr-un credit contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. De locuințe gratuite ar urma să beneficieze aproximativ 2500 de persoane din mai multe localități din Reapublica Moldova.