Primarii vor protesta împotriva plafonării taxelor locale
-
26 Noiembrie 2020 19:02
Mai mulți primari și președinți ai filialelor Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) sunt împotriva inițiativei Guvernului de a plafona taxele locale. Aleșii locali consideră că astfel vor fi aduse prejudicii enorme comunităților locale. Se încalcă Constituția Republicii Moldova, autonomia locală și prevederile acordurilor internaționale. Ei spun că nu cetățenii sunt cei care vor avea de câștigat de pe urma acestor modificări, nici mediul de afaceri, ci unele grupuri de interese obscure. Primarii au anunțat pentru vineri, 27 noiembrie, începând cu ora 11.00, un marș de protest. Ei își propun să meargă de la Ministerul Finanțelor până la Guvern, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, Tatiana Badan, președinta CALM, a remarcat că plafonarea taxelor este o încălcare gravă a autonomiei locale și angajamentelor Moldovei privind descentralizarea. Ea speră la o atitudine respectuoasă față de administrațiile locale și cetățeni și solicită deputaților să nu susțină această plafonare.
Primarul de Strășeni, Valentina Casian, consideră că inițiativa care prevede plafonarea taxelor locale este o ofensă gravă adusă tuturor primarilor și reprezentanților administrației publice locale, care sunt considerați incapabili să promoveze independent o politică fiscală la nivel local, incapabili de a crea o relație prietenoasă cu mediul de afaceri. „Nu mai suntem acei primari cărora să le pui un sac în cap și să le dictezi cum să acționeze la nivel local. Astăzi noi suntem interesați de a atrage mediul de afaceri, de a crea acest mediu atractiv pentru investiții, pentru că suntem conștienți de faptul că nu putem să vorbim despre o dezvoltare a localității dacă nu există o dezvoltare economică”. E vede decizia Guvernului ca una îndreptată contra cetățenilor și micului business.
Primarul de Peresecina, Valentina Buzu, a menționat că administrațiile locale nu fac nicio acțiune în detrimentul dezvoltării localităților. Proiectul de politică fiscală pentru 2021 lasă impresia că protejează unii agenți economici mari, în detrimentul celor mici. Ea spune că taxele locale sunt aprobate cu transparență maximă. Primarii nu urmăresc să pună obstacole sau taxe exagerate agenților economici. Dimpotrivă, au interes să atragă investiții și trebuie lăsați în continuare să decidă independent mărimea taxelor.
Viorel Furdui, director executiv CALM, a spus că toate încercările Congresului de a discuta această problemă cu autoritățile centrale nu s-a soldat cu succes. Singura cale rămasă este să iasă la protest. Potrivit lui, încercarea Guvernului de a atenta la puținele venituri ale bugetului local este a patra la număr în ultimii șapte ani. Invocându-se grija față de mediul de afaceri, în realitate se promovează interese foarte înguste. Anume businessul mic și mijlociu este lovit, pentru că pe ei cade cea mai mare presiune fiscală. Inițiativa de a stabili aceste plafoane nu este motivată. Argumentul APC, spune Viorel Furdui, este că s-au adresat unii agenți economici, care au acuzat că unele primării ar stabili taxe prea mari. În loc de ajutor pentru APL la nivel de metodologie de gestionare a taxelor locale, s-a găsit soluția plafonării. Viorel Furdui speră că, în urma acțiunii de protest, primarii vor fi auziți.
Plafonarea taxelor locale este inclusă în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021.