Primarii pledează pentru fortificarea parteneriatelor public-private
-
18 Octombrie 2017 19:22
Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, împreună cu mai multe primării din țară, lansează o invitație către toate părțile implicate să participe la o conferință, în data de 20 noiembrie, organizată pentru fortificarea parteneriatelor public-private din Moldova. În aceste context, a fost lansată platforma pppmoldova.org, unde se pot înregistra participanții la conferință, inclusiv vorbitorii.
În cadrul unei conferințe de presă la IPN, directorul Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, Iurie Calestru, a menționat că este o inițiativă de transformare a provocărilor locale în oportunități pentru mediul de afaceri. Potrivit lui, din păcate, pe „spatele” primarilor este o Foaie de Parcurs în care este scris ce urmează de făcut, dar nu scrie cu cine și cu ce resurse. „Acest proiect este un manifest a celor care vrem să schimbăm cadrul de dezvoltare din Republica Moldova, oferind privaților posibilitatea de a se implica într-un business transparent. În acest sens, am lansat platforma pppmoldova.org și invităm toți actorii să participe, să se înregistreze în cadrul conferinței, inclusiv ca vorbitori”, a spus Iurie Calestru.
Natalia Petrea, primar de Costești, este de părere că parteneriatele public-private ar fi o oportunitate de dezvoltare a localităților. În localități sunt terenuri și construcții nevalorificate și mediul privat este încurajat să vină să investească în localități. Natalia Petrea a dat un exemplu de parteneriat public-privat la Costești. Este vorba de casă de ambalare a strugurilor, care a fost dată în exploatare în 2015. „La Costești mai este un proiect ce ține de construcția sistemelor de canalizare, care la fel va fi oferit privatului spre gestiune. Alt proiect e de salubrizare, care tot se va oferi privatului spre gestiune. Acum dezvoltăm un complex turistic sportiv și după finalizare neapărat vom căuta o posibilitate de parteneriat public-privat. Interesul nostru nu este să concentrăm în mâinile statului acest potențial de business, ci să-l oferim spre gestionare mediului privat într-un mod foarte transparent”, a spus primarul de Costești.
Alexei Busuioc, primar de Capaclia, spune că există multe lucruri pe care primarii le-ar face în parteneriat cu mediul de afaceri. La Capaclia, un potențial investitor a renunțat să construiască o sala de ceremonii în localitate după ce a făcut calcule și suma i-a ieșit prea mare. Dacă ar exista un parteneriat public-privat, persoana respectivă nu ar plăti nimic pentru teren la etapa inițială și l-ar răscumpăra de la autoritățile locale pe parcursul anilor. Parteneriatele public-private ar aduce numeroase avantaje ambelor părți și cetățenilor, a spus edilul.
Lilia Brehova, primarul satului Gura Bâcului, a menționat că fără investițiile antreprenorilor privați nu se pot face multe lucruri. „De exemplu, în satul Gura Bâcului există un complex istoric care jumătate aparține primăriei și altă jumătate unei persoane private. Cinci sate pe malul Nistrului au un plan investițional de dezvoltare a turismului și, desigur, fără investițiile persoanelor private proiectul nu va avea viitor”, a spus Lilia Brehova.
Conferința anunțată pentru 20 noiembrie va avea loc la Chișinău.