Primarii anunță o acțiune de protest, fiind nemulțumiți de proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021

  • 26 Noiembrie 2020 13:07
Primarii anunță o acțiune de protest, fiind nemulțumiți de proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021

Congresul Autorităților Locale din Moldova critică prevederile proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 care prevede plafonarea taxelor locale. Primarii localităților au făcut apel către autoritățile centrale să renunțe la această prevedere care atentează la autonomia locală. Ei au anunțat pentru vineri, 27 noiembrie, o acțiune de protest la Guvernul și Ministerul Finanțelor.

Plafonarea taxelor locale este un abuz din partea autorităților centrale, consideră președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan. Ea a amintit despre angajamentele asumate de către Republica Moldova în cadrul instituțiilor internaționale de a asigura descentralizarea și consolidarea autonomiei locale.

„Cetățenii din Republica Moldova așteaptă zilnic servicii, îmbunătățirea calității vieții și cei care sunt față în față cu cetățeanul în această perioadă a pandemiei, când nu autoritățile centrale, dar noi cei din administrația publică locală stăm în fața acelor probleme, acelei sărăcii cu care se confruntă cetățenii, autoritățile centrale își permit să ia și din acele drepturi care ar putea și care duc la o schimbare pentru comunitățile noastre”, a afirmat președinta CALM. 

Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, afirmă că din cauza plafonării taxelor locale, veniturile la bugetele locale vor fi mai mici. Prin urmare, autoritățile locale nu vor avea posibilitatea să asigure finanțare pentru proiectele implementate în localitate. Edilul a amintit despre faptul că Guvernul a delegat mai multe responsabilități autorităților locale, însă nu este prevăzut și suport financiar.

„Acest document este o ofensă gravă tuturor primarilor și reprezentanților administrației publice locale care sunt considerați incapabili de a-și elabora o politică fiscală la nivel local, care sunt incapabili de a crea această relație cooperantă, o relație prietenoasă cu mediul de afaceri. Astăzi, noi avem exemple foarte bune pentru că nu mai suntem acei primari cărora pot să le pui un sac în cap și să le dictezi cum să acționeze la nivel local. Astăzi noi suntem interesați să atragem mediul de afaceri, de a crea acest mediu atractiv pentru investiție pentru că suntem conștienți de faptul că nu pute vorbi despre o dezvoltare a localității dacă nu există o dezvoltare economică”, a declarat Valentina Casian.   

La începutul acestei săptămâni, premierul Ion Chicu a declarat că Guvernul nu va renunța la ideea de a plafona taxele locale pentru că, în opinia sa, este o măsură care vine să protejeze businessul de unele decizii nu tocmai inspirate ale unor autorități publice locale. Potrivit șefului Guvernului, transferurile de la bugetul de stat către autoritățile publice locale ar urma să acopere cheltuielile necesare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău