Primarii a 4 localități, ajutați să-și gestioneze fondurile

  • 26 Martie 2015 15:28
Primarii a 4 localități, ajutați să-și gestioneze fondurile

Autoritățile din patru localități din Republica Moldova vor fi sprijinite în elaborarea unor politici publice de interes pentru comunitățile lor și vor fi ajutate să își eficientizeze cheltuielile, în cadrul unui proiect sprijinit de Guvernul României.

Primarii și membrii consiliilor locale vor fi învățați să comunice mai eficient cu membrii comunității, pentru a identifica cele mai stringente probleme din localitățile respective.

Este un proiect mic, dar valoros prin faptul că exemplul celor 4 comunități va putea fi ulterior multiplicat la nivel național, a subliniat Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale.

„Autoritățile publice locale și comunitățile locale vor fi ajutate să identifice niște priorități locale, de interes strict local, anumite acțiuni, care să ajute la utilizarea mai eficientă a resurselor proprii. De exemplu, în familii vulnerabile sunt copii talentați, dar ei nu au posibilitatea să își plătească studiile. Și autoritățile locale decid să îi asigure cu burse, ulterior rezolvând și problema lipsei specialiștilor la nivel de administrație publică locală”, a declarat Viorel Furdui.

În fiecare localitate, din cele 4 selectate, vor fi create grupuri de lucru comune ale autorităților locale și membrilor comunității, a explicat Doru Cristian Bularda, managerul proiectului și reprezentat al Fundației Parteneri pentru Dezvoltare Locală din România.

„Administrația locală, primari, consilieri locali, funcționari publici, instituțiile, precum școala și reprezentanți ai sectorului non-guvernamental vor lucra împreună la prima schiță. Ulterior, pe parcursul a 2 luni vor fi implicați cetățenii. În final, se vor adopta aceste politici rezultate în urma acestui proces. Se va transforma și într-un ghid ca să se ducă la întreaga comunitate”, a declarat Doru Cristian Bularda.

Primarul satului Cățăleni, din raionul Hâncești, Petru Cozlan, speră că și localitatea pe care o conduce deja în al treilea mandat, va fi selectată în cadrul acestui proiect, pentru a învăța de la colegii din România cum pot fi cheltuiți mai eficient banii pe care îi adună în buget.

„Pentru localitatea mea este strict necesar de restabilit sistemul de apă potabilă și reparația drumurilor locale. Eu mi-aș dori să fie selectată și localitatea mea”, a declarat Petru Cozlan.

Cele patru localități urmează să fie selectate în urma unui concurs, în baza dosarelor prezentate, iar proiectul va dura 7 luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău