Primăria Chișinău lansează negocieri în vederea implementării proiectului deșeurilor solide

  • 06 August 18:15
Primăria Chișinău lansează negocieri în vederea implementării proiectului deșeurilor solide

Municipalitatea va iniția procesul de negocieri cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) în vederea implementării proiectului „Deșeuri solide Chișinău”. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Consiliul municipal Chișinău, transmite IPN.

Ala Mârza, consilier al primarului general, raportor asupra proiectului de decizie, a menționat că municipiul Chișinău este cel mai mare generator de deșeuri solide din republică. Astfel, domeniul de profil este unul complex, care necesită investiții substanțiale, inclusiv în poligonul de depozitare de la Țânțăreni, conservarea gunoiștii de pe strada Uzinelor, amenajarea stațiilor de tratare a levigatului, cheltuielile pentru transportarea și evacuarea gunoiului menajer, sortarea deșeurilor etc. În aceste condiții, administrația publică locală trebuie să-și stabilească prioritățile pentru acest domeniu și să conlucreze cu partenerii externi în vederea obținerii surselor financiare pentru dezvoltare.


Conform deciziei adoptate, în termen de trei luni, primarul va prezenta Conceptul definitivat privind implementarea proiectului „Deșeuri solide Chișinău”. Proiectul presupune dezvoltarea întreprinderii municipale Regia „Autosalubritate” prin reînnoirea parcului de autospeciale cu unități noi, dar și mecanisme de selectare a deșeurilor, reabilitarea poligonului existent de deșeuri din comuna Țânțăreni, revitalizarea drumului de acces alternativ către depozitul de deșeuri, închiderea gunoiștii din strada Uzinelor etc.

Executivul va informa Consiliul municipal despre contractele de împrumut și de garanție, precum și alte documente ce urmează a fi încheiate între Primăria Chișinău și partenerii de dezvoltare (BERD, BEI).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17
Cer fragmentat
Umiditate:67 %
Vint:3,1 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Sat
19
Sun
22

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău