Primăria Chișinău a suspendat achizițiile publice. Totuși primarul poate autoriza încheierea unor contracte

  • 10 Aprilie 2020 14:25
Primăria Chișinău a suspendat achizițiile publice. Totuși primarul poate autoriza încheierea unor contracte

După ce mai multe organizații au cerut municipalității să prioritizeze cheltuielile, Primăria Chișinău a suspendat achizițiile publice, însă cu unele excepții. Primarul general a anunțat că a solicitat ajutorul guvernului pentru întreținerea transportului public și lansarea unei platforme de informare despre situația din Chișinău privind răspândirea coronavirusului.

Săptămâna aceasta, opoziția din consiliul municipal a cerut convocarea ședinței CMC pentru aprobarea unui buget de criză, în timp ce presa a semnalat că Primăria organizează licitații pentru diverse lucrări, inclusiv pentru flori.

Efectele crizei nu pot fi estimate, de aceea este necesară ierarhizarea cheltuielilor bugetare, atenționează inițiatoarea unui apel public către municipalitate, Vlada Ciobanu de la Asociația „Primăria mea”. Organizațiile semnatare cer de la autorități să susțină în primul rând persoanele vulnerabile, dar și transparență în decizii. Vlada Ciobanu a comentat pentru Radio Chișinău că și consilierii municipali pentru care Chișinăuienii și-au dat votul ar trebui să aibă un rol în distribuirea resurselor.

Până la urmă, noi trăim într-o perioadă în care nu știm de câți bani avem nevoie și chiar dacă Chișinăul este asigurat, sunt o mulțime de localități care au nevoie de ajutor. Dincolo de achiziții, sunt anumite lucruri de genul stadion sau havuz care trebuie făcute numai după procedura de consultări publice.”

Primăria a lansat portalul stopcoronavirus.chisinau.md prin care informează despre situația din Chișinău privind răspândirea virusului SARS-CoV-2. Primarul Ion Ceban a mai informat că executivul va acoperi cheltuielile de întreținere a transportului public gratuit din oraș, aproximativ 2 milioane de lei pe zi.

Toate achizițiile publice au fost suspendate, cu excepția cheltuielilor destinate prevenirii și combaterii COVID-19. Totuși primarul poate autoriza încheierea unor contracte. Ion Ceban:

„Achizițiile publice de lucrări, bunuri și servicii urgente, cu titlu de excepție, se vor iniția de autoritățile contractante prin coordonarea prealabilă cu primarul general și viceprimarii de ramură.”

Primăria a alocat spitalelor din Chișinău peste 9 milioane de lei din donații și fondul de rezervă. Alte 40 de milioane au fost identificate din contul cheltuielilor prevăzute pentru reparația instituțiilor medico-sanitare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău