Primăria Chișinău a semnat contractul cu BERD | Chirtoacă: Este proiectul care va aduce renașterea Chișinăului

  • 06 Decembrie 2016 17:18
Primăria Chișinău a semnat contractul cu BERD | Chirtoacă: Este proiectul care va aduce renașterea Chișinăului

25 de milioane de euro vor fi oferite de două bănci europene pentru termoizolarea clădirilor din municipiul Chișinău. Primăria Capitalei a semnat astăzi Contractul de Împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). 

Astfel, 22 de clădiri de utilitate publică din capitală vor beneficia de termoizolare. Este vorba despre mai multe școli, grădinițe și spitale în care, pe lângă termoizolarea pereților, vor mai fi înlocuite geamurile, vor fi reparate și izolate acoperișurile și subsolurile.

Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă susține că pentru municipalitate semnarea acestui  contract este unul dintre cele mai importante evenimente din ultimii zece ani.

”Este unul dintre cele mai importante evenimente, care au loc la Primăria municipiului Chișinău în ultimii zece ani. Este cea mai de preț semnătură pusă de mine ca primar în zece ani, nu doar din punct de vedere material. Este proiectul care va aduce renașterea Chișinăului, pentru că urmează a fi termoizolate toate clădirile din Chișinău”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Valoarea totală a proiectului privind eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor publice din municipiul Chișinău, la prima etapă, este de 25 milioane de euro. Programul este finanțat de BERD și BEI (Banca Europeană de Investiții). Din valoarea totală a proiectului, 20 de milioane de euro constituie împrumutul din partea băncilor europene, iar cinci milioane de euro vor fi acordați sub formă de grant.

După semnarea acestui contract de împrumut cu BERD, urmează să fie finalizat studiul de fezabilitate, iar în următoarele două luni, primăria urmează să semneze un contract asemănător cu  BEI. 

La începutul anului 2017 vor avea loc licitații pentru a selecta antreprenorii care vor efectua termoizolarea. Clădirile care vor fi termoizolate inițial sunt cele care consumă o cantitate mare de agent termic, printre acestea fiind spitalul „Sfânta Treime” și liceul teoretic „Mihail Berezovschi”.

Autoritățile planifică să extindă proiectul și pentru clădirile rezidențiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău